Stavgång tillsammans – bra för både kropp och själ. Foto: Mostphotos

Här kan äldre gå stavgång tillsammans

Är du pensionär och känner dig ensam på promenaden? Nu finns stavgång i grupp för stadsdelens seniorer, i både Fruängen och Liljeholmen. "Det blev jätteuppskattat redan från start", säger Anki Johansson, aktivitetsledare vid Fruängsgården.

  • Publicerad 06:40, 17 nov 2020

Många äldre saknar sina gymnastikgrupper och träningspass i gymmen under pandemin.

Men det finns alternativ. Seniorhälsan i Hägersten-Älvsjö har startat stavgång i Fruängen och Liljeholmen.

– Det blev jätteuppskattat redan från start. Tio personer kom på den första vandringen. Vi var ute på en timmes promenad och hade väldigt trevligt, berättar Anki Johansson, aktivitetsledare vid Fruängsgården.

Föranmälan krävs

Den som inte har stavar kan promenera utan. Det viktiga är att föranmäla sig eftersom bara ett visst antal personer får delta.

– Vi är förstås väldigt noga med att hålla avstånd till varandra, säger Anki Johansson.

Utgångspunkten för promenaderna i Fruängen är Fruängsgården, där man samlas på tisdagar klockan 14, för en timmes vandring.

Går runt Trekanten

I Liljeholmen samlas man vid det lilla sommarkaféet intill Fruktparken vid sjön Trekanten, onsdagar klockan 10. Också där krävs föranmälan.

– Vi går runt Trekanten, med eller utan stavar. Huvudsaken är att vi träffas. Det är så många som är trötta på att promenera ensamma, säger hälsopedagogen Eva Lundholm.

Vid Trekanten delar man in sig i tre grupper – en som strosar, en som går lite fortare och gör övningar och en grupp som går mer intensivt och gör mer krävande styrkeövningar.

– De som är vana vid att träna ska känna att de också får ut något av promenaden, säger Eva Lundholm.

Här anmäler du dig till stavgång

Promenad från Fruängsgården, ring 08-508 23 670.

Promenad från Trekanten, ring 08-508 23 665 eller 08-508 23 662.