Kan bebyggas. Bromstensgluggen mellan Bromsten och Sundbyberg är i dag ett naturområde. Här vill Stockholms stad bygga 800 bostäder. Foto: Anders Gustafsson

Här kan 800 nya lägenheter byggas

En ny stadsdel med 800 bostäder planeras väster om Rissne.

  • Publicerad 14:08, 7 dec 2020

Stadsbyggnadskontoret i Stockholm har presenterat ett förslag att bygga 800 lägenheter i naturområdet Bromstensgluggen som ligger i Spånga, väster om Rissne gård.

Förutom bostäder vill stadsbyggnadskontoret att ett centrum, en förskola, cykelstråk, parker, och en gång- och cykelbro över Ulvundavägen byggs här. Staden menar att en bro skulle öka närheten till tunnelbanan i Rissne.

Skjuter på annat projekt

Samtidigt vill staden skjuta på byggandet av bostäder i en förlängning av den här nya stadsdelen, i Spångadalen, norr om Bromsten.

Där är tanken att bygga nära 2 000 bostäder i Spångadalen, liksom en skola och idrottshallar.

Byggs senare. Illustration från programförslaget hur Spångadalen ska byggas ut. Foto: White arkitekter

Jan Valeskog (S), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, befarar att bostäderna i Spångadalen inte alls blir av.

Jan Valeskog (S) oppositionsborgarråd Foto: Björn Dalin/Stockholms stad

Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd. Foto: Sacharias Källdén

– För den politiska heta frågan, om Stockholm ska bygga bort sociala barriärer, är det ett totalt fiasko. Det blir ingen kommunal skola i Spångadalen och inga bostäder. Det innebär att majoriteten halverar antalet nya bostäder och att de struntar i att bygga bort den fysiska barriären. Vi tycker att det är dubbelmoral, säger han.

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M), försvarar den ändrade byggtakten.

– Nu går vi vidare med den första etappen i som omfattar 800 bostäder och bland annat en förskola. Ett nästa steg är att utreda förutsättningarna för en F-9 skola, något som väntas påbörjas under nästa år, säger han.Joakim Larsson menar att den grönblå majoriteten är överens om att koppla samman stadsdelarna, men att de inte vill bygga bort grönområden.

– Socialdemokraterna vill dundra på och bygga var som helst och vad som helst. Vi vill bygga med bra kvalitet som stämmer överens med områdets karaktär, samtidigt som de gröna kilarna bevaras. Det här är väldigt viktigt att man gör på rätt sätt, säger Joakim Larsson.

Den 10 december ska stadsbyggnadsnämnden besluta om bägge förslagen.

Strategisk glugg

I Stockholms stads översiktsplan pekas Bromstensgluggen ut som en strategisk plats, bland annat med närhet till tunnelbanan i Rissne.

Syftet med att bygga i Bromstensgluggen är att göra Stockholm till en mer sammanhängande stad.

Större trafikleder, som Ulvsundavägen, är svåra att ta sig över på den här platsen och staden vill bygga gång- och cykelförbindelser på den här platsen, mellan Stockholm och Sundbyberg.

Källa: Stadsbyggnadskontoret

Visa merVisa mindre

Flyttas fram

Spångadalen: 1 500-1 700 bostäder planeras, liksom en F-9 skola för 900 elever, idrottshallar, två förskolor, nya gator, ett cykelstråk och en gång- och cykelbro.

Bostadsområdet är tänkt att knyta samman Bromsten med Rinkeby och Tensta och bryta en social barriär mellan områdena.

Källa: Stadsbyggnadskontoret

Visa merVisa mindre

Att semla eller inte semla – det är frågan

Nyheter Smarrig bulle väcker känslor Fastlagen infaller först i februari, men det har ingen betydelse för dagens gudlösa semmelälskare. Är det något att jämra sig över? Måltidsforskaren Richard Tellström tycker inte det.fredag 22/1 16:40

Fotbollsderbyn redan i februari på Tele2

Sport Gnaget mot Bajen, Dif och BP i minicup Stockholmlagens damer mäter krafterna direkt i en försäsongscup på Tele2 i februari. – Det ger oss möjlighet att förbereda oss för den kommande allsvenska säsongen på ett mycket bra sätt, säger Anne...torsdag 21/1 1:15