Mikael Köhler. Hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala. Foto: Staffan Claesson

"Har just nu en extrem belastning"

Region Uppsala leverar dystra besked. Belastningen på sjukvården har ökat markant under påskhelgen. En konsekvens av den ökade smittspridningen. – Utgå från att alla du möter är smittade och agera därefter, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

  • Publicerad 08:43, 7 apr 2021

Utgå från att alla du möter är smittade och agera därefter.

I tisdags vårdades 131 patienter på sjukhus i Region Uppsala för covid-19. Under den senaste veckan har sammanlagt 44 patienter vårdats med intensivvård, det är det högsta veckoantalet under hela pandemin.

Och det får konsekvenser. Regionen stoppar nu nästan all vård som inte är livsnödvändig.

– Vi har just nu en extrem belastning, och ställer nu om för att hantera den akuta situationen. I stort sett all planerad vård som inte är livsnödvändig måste skjutas upp, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler, i ett pressmeddelande.

Hänger på oss alla

Köhler vädjar nu till invånarna i länet att göra allt de kan för att inte sprida smitta eller själva bli smittade.

– Vården arbetar på sin maxkapacitet. Nu hänger det på oss alla att få stopp på det. Utgå från att alla du möter är smittade och agera därefter. Håll dig borta från människor och om du inte har något val – se till att skydda dig med munskydd, handtvätt och handsprit, säger han.

Blomtjuvar bröt sig in i kassabod

Nyheter Blomsterstöld i Myranområdet och några rattfyllor. Här är helgens blåljusrapport.måndag 19/4 12:10

Byggstart för Enköpings nya stadsdel

Nyheter Bygger. 190 bostäder på gång i ny stadsdel Nu inleds bygget av Enköpings nya stadsdel Lillsidan intill Doktor Westerlunds gata. Först ut blir 189 hyresrätter och en helt ny Ica-butik, men planerna för området är större än så.måndag 19/4 10:02