Här jagar polisen knarkgömmor i Bredäng

Under tisdagsförmiddagen finkammade Skärholmspolisen Bredäng i jakt på narkotika. Fyndet blev mängder av cannabisförpackningar, gömda i buskage. – Många potentiella köpare blir utan sina varor nu. Det gläder oss, säger kommunpolisen Malin Lehammer.

  • Publicerad 14:43, 19 jun 2018

När kommunpoliserna Malin Lehammer och Anna Lindgren öppnar den blå sandlådan på Bredängstorget hittar de mycket annat än just sand. Kläder, skrot och gamla kartonger ligger och möglar därinne.

– Sådana har förpackningar händer det att vi gör narkotikafynd i, men den här innehåller visst inget annat än kvarbliven juice, säger Anna Lindgren och skakar på knögglig juicekartong.

I två timmar under tisdagsförmiddagen finkammar Malin Lehammar, Anna Lindgren och ett tiotal andra poliser Bredäng. Syftet är att hitta narkotika, som ofta göms i väntan på försäljning. Hisstrummor, blomsterlådor, buskage, stenhögar, trapphus, stuprör – uppfinningsrikedomen är stor hos langarna när det gäller att hitta gömslen.

Blomkrukor är populära narkotikagömmor. Malin Lehammer hittar dock inget i denna kruka på Bredängstorget.   Foto: Märta Lefvert

– Tyvärr hittar personalen på förskolorna ibland också narkotika inne på gårdarna. Det är inte alls ovanligt. Och för en tid sedan hittade några barn narkotika i ett skogsparti här i Bredäng. Föräldrarna kom till polisstationen med det, berättar Malin Lehammer.

Slänger knark i buskarna

I Vårberg och Sätra centrum sker narkotikahandeln mer öppet än i Bredäng. Eftersom de är inomhuscentrum påverkar langningen också miljön mer, och skapar otrygghet för dem som vistas där. Men langningen pågår också i Bredäng. Skärholmspolisen får in mängder av tips från Bredängsbor om både gömställen, försäljning och cannabislukt.

– Langarna gömmer narkotikan på olika ställen för att inte ha så mycket knark på sig om de grips. Om de bara har lite på sig kan de hävda att det är för eget bruk, och då blir straffet lägre. Folk brukar berätta att så fort vi kommer slänger langarna sina saker i buskarna, säger Malin Lehammer.

Inget napp här heller. Malin Lehammer söker igenom ett buskage nedanför viadukten i Bredäng centrum.   Foto: Märta Lefvert

Hon och Anna Lindgren söker igenom buskagen nedanför viadukten vid centrum, men kammar noll också där. En stund senare får andra poliser däremot napp, i olika buskage i centrala Bredäng. Totalt hittar de cirka 250 gram cannabis, uppdelat i mängder av små förpackningar och haschkakor. Allt redo för försäljning.

– Vi hade gärna velat hitta mer, men är ändå nöjda. Många potentiella köpare blir utan sina varor nu. Det gläder oss, säger Malin Lehammer.

Fick många tips

Under genomsökningen av Bredäng fick polisen dessutom in en hel del nya tips från Bredängsbor om vad narkotikahandel sker och narkotika används. Det tar polisen med sig i den djupanalys av situationen i Bredäng som nu ska göras, tillsammans med stadsdelsförvaltningen.

– Vi har haft stort fokus på Vårberg och Sätra, men med det sagt glömmer vi inte bort Bredäng. Vårens satsning i Vårberg kan också ha gjort att en del av knarkhandeln där flyttat till andra ställen, som Skärholmsterrassen och Bredäng. Det måste vi i så fall göra något åt, säger Anna Lindgren.

 

Fakta

Satsning mot langningen i Bredäng

Skärholmspolisen genomsökte Bredäng under två timmar under tisdagen, och fick även hjälp av poliser från andra områden.

Arbetet gjordes genom samverkan med bland annat stadsdelsförvaltningen och fastighetsägare i området.

Framför allt hoppades polisen hitta cannabis, men också kokain och amfetamin. Fyndet blev 250 gram cannabis, uppdelat i mängder av små förpackningar och haschkakor, redo för försäljning.

Genomsökningen av Bredäng ingår i den satsning Skärholmspolisen nu gör för att komma åt knarkhandeln där, som sker mer dolt än vad den gjort i Vårberg och Sätra.

Visa merVisa mindre