På Fleminggatan kommer Emelie Norberg i en täckväst hon sytt av en filt hon köpte på Stadsmissionen på Hantverkargatan för 60 spänn.

– Jag och mina vänner älskar det här och går minst en dag i veckan på second handrundor, säger hon.

Emelie är Kungsholmsbo och influencer med 14 600 följare på Instagram. Hon är egentligen säljare, men brinner för hållbart mode och vill inspirera andra till ett mer sunt och miljömedvetet sätt att konsumera på.

– Kungsholmen har jättebra second hand. Det är inte bara de vanliga kedjorna som Myrorna utan här är det mer småbutiker som specialiserar sig på att plocka in lite rolig­are saker också.

Vi sticker in på Camillas kläder där det är fullt upp trots att klockan är två en vardag. Här tycker Emelie att nybörjaren gärna kan titta in eftersom det är välsorterat och lite som att gå in i en vanlig butik där man inte behöver leta efter fynden.

– För den som är en latare nybörjare är det bra. Och den är hundvänlig! Det tycker jag är roligt.

En bit bort på Grubbens gata står Gio Linde i butiken ”Nästan perfekt” som slog upp dörrarna för tre månader sedan. Ett av flera ställen som öppnat på Kungsholmen under pandemin.

Älskar mode

Gio berättar att hon köper in grejer från Milano och London.

– Jag har jobbat med second hand på Stadsmissionen och älskar mode och design. Man kan hitta fina saker till ett billigt pris och det är miljövänligt.

Vi tar oss tillbaka till Fleminggatan och in på Myrorna. Här har Emelie Norberg gjort ett av sina bästa fynd någonsin – en hellång rosa mockajacka för 100 bagis.

– Här kan man fynda, men det gäller att ha tid för det är då du kan hitta guldkornen, säger hon.

Vi tar en promenad på 700 meter till Hantverkargatan 37. Här har Jakob Apelian drivit Studio 95 vintage i ett år. Fokus ligger på Levis 501:or, amerikanska grejer och franska arbetarjackor.

– Jag flyttade hem från Frankrike och valde att köra på det här. Det går okej, framåt och i rätt riktning, säger Jakob.

Emelie Norbergs intresse för second hand började när hon pluggade mode hemma i Luleå. Hon är övertygad om att vi inte behöver vara så känsliga för trender då allt är cykliskt och trender återvänder.

– Vi inte kan leva som vi gör. Det kommer alltid behövas en viss nyproduktion, men kan man i alla fall i första hand välja second hand har man gjort otroligt mycket.

Enligt Svenska handel växte marknaden för second hand med nära 15 procent under 2019, en tillväxt som var mer än fyra gånger så hög som för detaljhandeln som helhet.

– Även under 2020 växte begagnathandeln något snabbare än den totala handeln. Det var en tillväxt på drygt nio procent för begagnataktörerna jämfört med 3,1 procent för detaljhandeln i stort, säger Johan Davidson, chefsekonom vid Svensk handel.

Under 2020 beräknas konsumentmarknaden med begagnade detaljhandelsvaror ha omsatt 20 miljarder kronor, vilket motsvarar drygt två procent av den totala försäljningen inom detaljhandeln.

Helt ny position

Svensk handel bedömer att marknaden kan växa med minst en och en halv miljard kronor om året under de kommande åren. Bidragande orsaker är hög inflation, osäkert världsläge och att det syns fortsatta följdeffekter från pandemin.

– Vi väntar oss därför att att lågprishandeln, begagnathandeln inräknad, fortsätter att växa. Miljö- och klimattänkande gör också att begagnathandeln kan gå snabbare än detaljhandeln i övrigt.

Man ser också att second hand har ”professionaliserats”.

– Begagnatmarknaden har fått en helt ny position på senare tid. Renodlad second hand har flyttat in i finrummet, till köpcentrum och in i centrala Stockholm, säger Jessica Ring, näringspolitisk expert vid Svensk handel.