Peppade. Elin Berardi Böhlin och Doris Koar Candelöf har båda ett stort intresse för käpphästar. De är glada att det nu finns en riktig hoppbana att rida på i Fruängen. "Annars är det typ alltid fotboll överallt" säger Elin Berardi Böhlin. Foto: Sacharias Källdén

Här invigs Sveriges första käpphästarena

Landets första käpphästarena är redo för hoppning. Idag premiärred barn från Fruängens skola banan.

  • Publicerad 11:57, 3 jun 2019

Käpphästarna var redo och ryttarna taggade när banan för hoppning, dressyr och fältritt idag invigdes i Fruängen.

Elin Berardi Böhlin och Doris Koar Candelöf från Fruängens skola har båda ridit käpphäst i ett år och har saknat en riktig bana. Tidigare har de byggt hinder själva, av stenar och pinnar utomhus och av stolar och kuddar inne. Men en egen bana med ordentliga hinder, det är något helt annat, konstaterar de.

– Jag har gått förbi här och längtat! Det är kul att man gör något annat och inte bara en fotbollsplan till. Jag tror att det här är något många kan gilla, säger Doris Koar Candelöf.

"Känns som frihet"

De två kompisarna kommer att gå hit ofta.

– Banan var jättebra och rolig. För mig känns käpphästhoppning som frihet, säger Elin Berardi Böhlin efter att ha testat några varv.

Många ville testa att hoppa över de höga hindren. Foto: Sacharias Källdén

Här byggs landets första käpphästarena

Det är skolfastighetsbolaget Sisab som har byggt käpphästarenan på Elsa Brändströms gata 60. I väntan på ett beslut om vad som ska byggas permanent på tomten, där det tidigare har stått en förskola, får käpphästarenan nu liva upp platsen.

Banan har kostat omkring 750 000 kronor att anlägga.

Tävlingar i höst

Ridklubbar runt om i landet vittnar om ett stort intresse för käpphästarna och många har egna sektioner för käpphästintresserade. Men det var inte alla som hade stenkoll på sporten.

Specialläraren Christer Rynhag från Fruängens skola högg en käpphäst och red, till många elevers stora glädje, ett varv på banan.

– Det här var en klar nyhet för mig och för många andra. Några på skolan tyckte det var lite larvigt men jag tror att intresset kan växa nu när banan finns, säger han.

I höst ska det fixas tävling i käpphästhoppning och käpphästdressyr på banan, som är öppen dygnet runt för alla.