Elsa, Victor, Belle och Fredrica ger studsmattan fem av fem poäng. Foto: Sacharias Källdén

Här invigs Stockholms nya framtidsgator

"Sandstrand" med hammock, studsmatta och insektshotell. Tre gator i innerstan förvandlas efter stockholmarnas önskemål. Barnen i Gustav Vasa skola var med på invigningen av den första: Hälsingegatan.

  • Publicerad 13:18, 17 sep 2020

Nu har Hälsingegatan förvandlats till en gata med mer möjlighet för lek och rörelse. Elever, lärare samt boende i områdena har fått vara med och tycka till. Tjärhovsgatan på Söder och Parmmätargatan på Kungsholmen genomgår en liknande förändring.

På torsdagsförmiddagen invigdes "nya" Hälsingegatan med pompa och ståt. En stråktrio spelade och barnen hoppade i studsmattan. Självklart var trafikborgarrådet Daniel Helldén på plats och klippte ett band till barnens jubel och applåder.

Några av barnen som har varit med och utformat gatan är Elsa, Victor, Belle och Fredrica som går i tvåan i Gustav Vasa skola. Extra nöjda var de med studsmattan, som de också hade önskat sig.

– Många barn gillar att hoppa mycket, säger Belle, 8 år.

Får bra betyg

När de hade provhoppat studsmattan var de överens om att den får fem av fem möjliga poäng.

– Det var bra studs i den så att man kunde hoppa, men inte så mycket så att man kan ramla, säger Fredrica, 7 år.

På Hälsingegatan finns numera, och fram till och med december, en "sandstrand" med en hammock och ett insektshotell. Asfalten har också målats i mönster som kan fyllas i med färg och kritor.

– Man får välja vilka kritor man vill och därför ser man sen vilka färger som barnen gillar bäst, säger Victor, 8 år.

Hade du velat ha något mer på framtidsgatan?

– Det hade varit kul med en grill så skulle man kunna ta med mat och grilla, säger han.

Arbetet med gatorna är kopplat till forskningsprojektet Smarta gator vid KTH och har finansierats med medel från Vinnova. Arkitektkontoren Spacescape och White har hjälpt till med utformningen. Hälsingegatan kommer att vara "framtidsgata" till i december, övriga till och med nästa sommar. Sen ska allt utvärderas.

– Det är jättekul, och lite som våra sommargågator men med fler moment. Det här är ett sätt att se hur vi kan använda våra gator på andra sätt, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

På Hälsingegatan har cirka 22 parkeringsplatser försvunnit tillfälligt.

Nöjda. Barnen i Gustav Vasa skola har varit med och utformat Hälsingegatan. Här provritar de på den med trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). Foto: Sacharias Källdén

Gatorna som har gjorts om

Hälsingegatan. Mellan Karlbergsvägen och Hälsingehöjden.

Parmmätargatan. Mellan Hantverkargatan och Garvargatan.

Tjärhovsgatan. Mellan Södermannagatan och Nytorgsgatan.

De två senare invigs senare i höst.

Visa merVisa mindre