Sommar-OS har smygstartat och flera tävlingar har redan dragit igång, däribland fotbollen där Sverige vann premiären mot USA med 3-0. Och under fredagseftermiddagen skedde spelens officiella invigning. Mitt i var på plats på Centralstationen där SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, visade invigningen på två storbildsskärmar inför ett femtiotal resenärer som stannat till för att titta på.

Under invigningen hölls även tal och presentationer om flera event som sker runt om i Stockholm under OS. En av de som talade var Malin Eggertz Forsmark, ledamot i SOK, som pratade om att det kommer bli ett historiskt OS.

– Aldrig har vi behövt skjuta upp ett OS tidigare men nu är vi äntligen igång, sa hon under invigningen.

På Centralen kommer besökarna bland annat att kunna testa på både längdhopp, skateboard och titta på den olympiska utställningen. Storbildsskärmarna på Centralstationen kommer att sända tävlingar från OS fram till den 8 augusti.

– Det är så kul och samtidigt pirrigt att vi är igång nu. Äntligen känner jag bara, OS är något vi längtat efter väldigt länge nu. Jag känner en enorm glädje över att OS äntligen är igång, säger Frida Nevalainen, projektledare och eventansvarig på SOK.

– Vi kommer ha aktiviter här på centralstationen varje dag. Det är perfekt för de som sitter och väntar på tåget att de kan se tävlingarna på våra skärmar.

Förutom evenemangen på Centralstationen kan de som vill, från den 23 juli till 2 augusti, besöka Kungsträdgården för att hoppa längdhopp eller bege sig Skeppsbron för att testa på fotbollsutmaningar. Alla dessa evenemang är en del av uppbyggnaden inför Olympiafestivalen som börjar den 4 augusti på Stockholms stadion.

– Nu tänder glöden i det svenska folket på flera platser runt om i Stockholm, säger Frida Nevalainen.