Högtidligt. Stefan Nilsson, direktor, och Ann-Sofie Wetterstrand, chef för Ersta socialt arbete, hjälps åt att klippa bandet. Foto: Alexander Kuronen

Här invigs nya boendet ovanpå Coop

Bubblorna porlade i glasen när Ersta diakoni på onsdagen invigde Lydiahemmet som byggts ovanpå Coop i Farsta strand.

  • Publicerad 15:30, 4 mar 2020

Det nya äldreboendet vid Stieg Trenters torg inrymmer 54 lägenheter. Sedan inflyttningen påbörjades för en månad sedan har sex av dessa bebotts.

Förhoppningen är att antalet ska öka i takt med att fler får sina biståndsbeslut, vilket krävs för att få en plats på det somatik- och demensinriktade boendet.

"Jättefint"

Och när bandet på onsdagen skulle klippas var över 200 personer närvarande, såväl personal som nyfikna Farstabor.

– Så här långt tycker jag att det är jättefint. Jag trodde inte att det skulle vara så stort, säger Gunilla Glans, 78, som bor alldeles intill boendet.

Hennes granne Marianne Jarnek, 81, är också förtjust.

– Det är vackra färger och fin design, man får lite konst i sig, säger hon.

Terapijycke. Sociala tjänstehunden Elsa får de äldre människorna på boendet att trivas. Foto: Alexander Kuronen

Nyfikna. Grannarna Gunilla Glans och Marianne Jarnek gillar det de sett av hemmet. Foto: Alexander Kuronen

Väggarna på Lydiahemmet går i grönt, blått och rosa, och i hyran på 8 500 kronor ingår el, basutbud för tv-kanaler, bredband, telefonabonnemang samt en rad andra bekvämligheter. På våningsplanet vi besöker finns bland annat en digital men varm brasa, en stor balkong med hammock och en shetland sheepdog som heter Elsa. Hon och hennes hundvänner är specialiserade på att umgås med de boende.

Boendet drivs av den ideella föreningen Ersta diakoni som baserar sin verksamhet på en kristen värdegrund. De äldre har tillgång till präster och diakoner, men alla är välkomna oavsett livsåskådning och nationalitet.

– Vi ser att man kan bedriva god äldreomsorg utan vinstintresse. Det behövs större konkurrens till privata bolag, säger verksamhetschefen Katarina Bergsten.

Nära till tuben. Lydiahemmet sett från utsidan. Foto: Alexander Kuronen