Lars Valtersson (MP) och Mathias Bohman (S) "knöt upp" upp bandet vid invigningen. Foto: Jonas Palm

Här inviger ministrarna de nya laddstolparna

Det var fem laddade ministrar som besökte Väsby idag och satte fokus på Sveriges mål att bli det första fossilfria landet i världen. – Det här symboliserar i grund och botten den mycket snabba utvecklingen vi idag ser på energisidan, sa energiminister Ibrahim Baylan (S).

  • Publicerad 20:03, 31 maj 2018

Under torsdagen invigdes de laddstolpar som till slut lockade hela fem statsråd till Upplands Väsby. Egentligen var tanken att de skulle vara sex stycken, men försvarsminister Peter Hultqvist (S) lyste med sin frånvaro.

Men på plats fanns fortfarande gymnasieminister Anna Ekström (S), bostadsminister Peter Eriksson (MP), energiminister Ibrahim Baylan (S), jämställdhetsminister Lena Hallengren (S), infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Det blev heller ingen el-cykling som först var tanken. Statsråden anlände istället i buss till Vilundaparken där laddstolparna nu står uppradade längs parkeringen.

Vi har investerat pengar för ytterligare 17 000 laddstationer runt om i landet

Ibrahim Baylan (S), energiminister

Först ut att tala var energiminister Ibrahim Baylan som skojade om att en del journalister, denne reporter undertecknad, raljerat över att det behövdes sex statsråd för att inviga en laddstolpe. Men han skiftade snabbt till allvar i rösten när han pratade om Sveriges högt ställda mål om att bli det första fossilfria landet i världen.

– Det här symboliserar i grund och botten den mycket snabba utvecklingen vi idag ser på energisidan. Vi har en el- och värmesektor som håller på att bli allt mer förnybar. Däremot har transportsektorn varit en seg historia, sa Ibrahim Baylan till Mitt i.

Från vänster syns Lars Valtersson (MP), Peter Eriksson (MP), Ibrahim Baylan (S), Mathias Bohman (S), Lena Hallengren (S), Tomas Eneroth (S), Anna Ekström (S), som sedan åt lunch tillsammans högst upp i Scandic Infra City. Foto: Jonas Palm

Han tror att fler laddstolpar i framtiden kommer att betyda fler elbilar på Väsbys, och Sveriges, gator.

– Vi i regeringen försöker att accelerera det här arbetet. Ett av sätten har varit att se till att det finns en infrastruktur för laddning av elbilar. Sverige har fortfarande en låg andel elbilar och en av anledningarna är att människor känt sig osäkra på om det finns laddstationer. Men nu har vi investerat pengar för ytterligare 17 000 laddstationer runt om i landet, fortsatte Baylan.

Idag visar vi hur rätt vi ligger, helt enkelt

Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande

Han, eller någon av de övriga ministrarna, fick däremot inte äran att klippa bandet (som rättare sagt knöts upp). Det gjorde istället kommunalrådet Lars Valtersson (MP) och kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).

– Jätteroligt att de kom på besök. Det här tillfället passar ministrarna bra, eftersom de hade regeringssammanträde i Uppsala idag. Vi brukar alltid säga att Väsby ligger rätt, med närheten till Stockholm, Uppsala och Arlanda. Idag visar vi hur rätt vi ligger, helt enkelt, sa en leende Mathias Bohman innan invigningen.