Här hyllades Grå vargarnas grundare

I Folkets hus mitt i Rinkeby har grundaren för den fascistiska gruppen Grå vargarna och höger­extrema partiet MHP hyllats. – Sådana organisationer vill vi inte ha i våra lokaler, säger borgarrådet Roger Mogert (S).

  • Publicerad 16:00, 8 maj 2017

I hjärtat av Rinkeby ligger Folkets hus. Den 1 april i år arrangerade föreningen Manas Kulturcenter ett event till minne av Alparslan Türkes, grundaren av det turkiska partiet MHP – ett ultranationalistiska turkiskt parti. Han grundade även partiets ungdomsorganisation Grå vargarna, som enligt flera Turkietkännare som Mitt i intervjuat är högerextrem och fascistisk.

Partiets grund är islamism och nationalism. De vill återinföra dödsstraff i Turkiet och erkänner inte minoriteter som kurder och armenier.

”Grå vargarna och MHP förespråkar inte demokratiska värden”

– Alparslan Türkes är en etablerad men kontroversiell person, därför kan det anses kontroversiellt att arrangera möten till hans minne. Grå vargarna och MHP förespråkar inte demokratiska värden, säger Helin Sahin, Turkietkännare vid Olof Palmes Internationella center.

Mitt i har tagit del av filmer från ­mötet. Ett 60-tal personer deltog i stora salen i Rinkeby där MHP:s flagga­ dekorerade scenen. Nationalistiska dikter lästes upp och en propagandafilm ­visades.

Nybildade turkiska Föreningen Manas Kulturcenter arrangerade evenemanget, och ordförande Yalcin Selek berättade under mötet att föreningen ska ägna sig åt politik i Sverige i stället för turkisk politik. Ett mål är att etablera sig i landets alla regioner och stötta sina ungdomar för att de ska kunna ta plats i Sveriges riksdag.

Sympatiserar med Grå vargarna

Med på mötet fanns flera personer som sympatiserar med och är aktiva i Isveç ülkü ocaklari – Grå vargarna i Sverige. En av dem sitter också med i Manas Kulturcenters styrelse.
På deltagarlistan, som publicerats på evenemangets Facebooksida, återfinns även personer med kopplingar till MHP och Grå vargarna.

– Det är väldigt olyckligt för Sverige att event arrangeras till Türkes ära. Han företräder en fascistisk och totalitär opinion. Särskilt olyckligt är det att det skett i Folkets hus där svenska grundvärden, som alla människors ­lika värde, ska råda, säger Keya Izol, ordförande i Kurdiska riksförbundet.

– Det är viktigt att lyfta det här som hänt så att man visar att man är med­veten om vad som pågår, säger han.

När Mitt i ringer Yalcin Selek, ordförande i Manas Kulturcenter, som arrangerade mötet, förnekar han att föreningen har kopplingar till eller sympatiserar med MHP och Grå vargarna.

Ni arrangerade ju ett evenemang till minne av Alparslan Türkes?

– Ja, det gjorde vi. Men det var för att det sammanföll med datumet för hans minnesdag. Han var en stor ledare och vi hade minnesstund för honom och andra turkiska martyrer.

Kan du förstå att det uppfattas som kontroversiellt?

– Ja, det kan jag. Men han var en stor ledare i Turkiet. Vi tänker arrangera en minnesdag för Olof Palme också. På vårt event fanns det människor med olika ideologier.

I er styrelse finns en person som är aktiv i svenska Grå vargarna.

– Jag kan inte kontrollera vad varenda person tycker och har för åsikter på Facebook.

”Det är jätteallvarligt”

Det är inte första gången Grå vargarna befunnit sig i stora salen i Rinkeby under MHP:s flagg. Mitt i kan via bilder spåra organisationen till olika arrange­mang i Folkets hus lokaler i Rinkeby så långt tillbaka som 2013. Det handlar om minst fyra tillfällen, och bland andra ordföranden för svenska Grå vargarna finns på bild i talarstolen.

– Det här är jätteallvarligt och vi tar det på största allvar. Vi ska se till att sådana här krafter inte finns i vårt hus, säger Jörgen Strandberg, nytillträdd ordförande för Rinkeby folkets hus.

”Sådana organisationer vill vi inte ha i våra lokaler”

De kommer nu att förtydliga sina uthyrningsregler och gå igenom Folkets hus värdegrund med samtliga anställda.

Bokningen för den 1 april har gjorts via Rinkeby Folkets hus eget system. I bokningen står det att det skulle vara en familjefest.

Roger Mogert (S), stadsbyggnads- och kulturborgarråd, reagerar på att eventet hölls i Folkets hus lokaler, som staden äger.

– Sådana organisationer vill vi inte ha i våra lokaler. I det här fallet verkar man ha uppgett ett annat arrangemang än vad de faktiskt hade och inte vilka de var. Då är det svårt att komma åt. Men vi vill inte stötta antidemokratiska föreningar, säger han.

 

LÄS MER: Staden kan inte kontrollera vilka som hyr lokaler för enstaka möten 

Fakta

MHP och Grå vargarna

MHP

Nationella aktionspartiet, förkortat MHP (turkiska: Milliyetçi Hareket Partisi), är ett turkiskt högerextremt politiskt parti grundat år 1969. Partiet räknas som ultra­nationalistiskt.
Har sin starkaste bas i sydöstra Turkiet.

Sedan partiet grundades har de haft två partiledare: Alparslan Türkes (1969-1997) och ­Devlet Bahceli (1997-).

Partiet ville återupprätta det turkiska imperiet och ta tillbaka en del av de dåvarande sovjetiska staterna.

Fick 12 procent i senaste turkiska parlamentsvalet.

Grå vargarna

Idealistiska ungdomar  (Ülkücü Gençlik) är mer kända som Grå vargarna (Bozkurtlar).

Under 60- och 70-talet var de aktiva ett ”terrorkrig” på Turkiets gator, som pågick mellan högern och vänstern. Grå vargarna är MHP:s ungdomsorganisation.

Gruppens aktioner har varit riktade mot kurder, armenier och vänsteraktivister i Turkiet och i övriga Europa.

Turkiska myndigheter anklagar Grå vargarna för att mellan 1974 och 1980 ha mördat 694 personer.

Grå vargarna misstänks för mordförsöket på påven Johannes Paulus ll 1981.

2016 kritiserades bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) för att ha befunnit sig på samma tillställning som Grå vargarna. Han avgick strax därefter.

Källa: Utrikespolitiska Institutet, Paul Levin vid Stockholms universitet, Helin Sahin, Turkietkännare vid Olof Palmes Internationella center.
Visa merVisa mindre