Här höll trädet på att bli cyklistens död

När ett träd plötsligt föll över Färentunavägen i april var slutet nära för motionscyklisten Ragnar Palmkvist, 53. Men han kämpade sig tillbaka till livet. Tillbaka upp på cykelsadeln.

  • Publicerad 09:19, 14 aug 2015

Med tanke på hur det kunde ha gått så har det ju gått väldigt väldigt bra.

De senaste månaderna har nog en del mälaröbor tittat lite extra efter träd vid vägarna. Träd som hänger hotfullt och riskerar att falla. Inte minst vid cykelvägen längs Färentunavägen på Färingsö. Här höll nämligen slumpen på att ta livet av Ragnar Palmkvist, inom loppet av ett par sekunder.

På kvällen den 23 april var han ute på en träningsrunda tillsammans med sin cykelklubb Fredrikshof.

LÄS ÄVEN: Träd ses över efter cykelolyckan i Skå

– Jag minns att jag hade låst mig ute och att jag sms:ade min fru om det. Hon svarade att det fanns en nyckel hos grannarna. Jag minns även att jag körde tillsammans med två killar.

Sedan small det till.

– Jag kommer inte ihåg någonting. Jag har bara sett bilder av det, säger Ragnar Palmkvist och pekar ut över cykelbanan där flisorna av det uppsågade trädet fortfarande ligger kvar.

Träffades av trädet

I närheten av Svanhagen föll ett träd ner över gruppen av cyklister. Ragnar Palmkvist fick stammen i bakhuvudet och blev liggande under den. I fallet slog han sönder ansiktet mot cykelstyret – som gick av.

– Nacken bröts vid den nedersta kotan, kindbenen var helt sönderslagna och skallen slogs upp i pannan, men hjärnan var helt oskadd.

En av klubbkamraterna, Fabian, är en sjukvårdsutbildad före detta FN-soldat. Han såg till att allt gjordes rätt och att Ragnar fick fria luftvägar.

– Fabian såg till att jag lever i dag, säger han.

En annan av cyklisterna körde in i det fallande trädet och bröt ett finger. De övriga undkom fysiska skador, men flera chockades svårt.

Nedsövd i tio dagar

Efter olyckan låg Ragnar Palmkvist nedsövd på Karolinska sjukhuset i tio dagar.  

– Mitt första minne är att min hustru kom in i salen och berättade vad som hade hänt. Det tog lång tid innan jag förstod vad jag hade varit med om.

Hur tänker du kring det som hände?

– Att jag hade en jävla otur, men också att jag i det stora hela har haft väldigt mycket tur. Med tanke på hur det kunde ha gått så har det ju gått väldigt väldigt bra. Jag hade lika gärna kunnat vara död. Så efter omständigheterna mår jag väldigt bra.

LÄS ÄVEN: Trädolyckan ökade riskmedvetenheten

I måndags var han tillbaka på jobbet igen och cykelstyret har han redan greppat igen. Så fort läkarna tillät fysisk aktivitet köpte han en ny cykel. Nu siktar han på nästa års Vätternrunda.

– Jag vet att andra har haft svårt att köra förbi här efter olyckan, men jag minns ju ingenting så jag är inte rädd.

Olyckan väckte en lokal diskussion om risker med träd vid vägar. Har du några synpunkter kring det?

– Jag kanske tittar lite mer än tidigare, både när jag cyklar och promenerar. Men jag har ingen ambition att sätta dit någon.

Ändrade perspektiv

Extrema händelser kan förändra människor i grunden. En katastrof eller allvarlig olycka kan lätt ställa om siktet i livet. Perspektiven justeras när allt ställs på ända.

– Det här året kommer att bli väldigt innehållsrikt. Vår yngsta dotter gick ut gymnasiet och vår äldsta dotter ska bli mamma. Det är händelser som jag nu får vara med om, men som jag lika gärna hade kunnat missa. Man får försöka inse att man måste leva nu och inte skjuta upp saker.

– Jag är nog lite mer ödmjuk inför livet nu, även om jag nog var ganska ödmjuk även innan, säger Ragnar Palmkvist.

Ragnar Palmkvist

Yrke: Domare i Solna tingsrätt

Bor: Bromma

Ålder: 53

Familj: Gift och tre barn

Visa merVisa mindre

Så förändras livet efter två sprutor

Nyheter Lättare vardag för Kullens äldre Vaccineringen är avklarad på Kullens äldreboende. Efter dubbla sprutor kan vardagen sakta börja bli lite mer normal för några av Mälaröarnas äldsta.tisdag 20/4 13:01

Mälarscouterna lovar valborgsfirande även i år

Nyheter Coronavirus biter föga på kåren Antalet medlemmar i scouterna ökar i hela Sverige. Så även hos Mälarscouterna, som till valborg satsar på både brasa och kör.fredag 16/4 16:38

Konkurrensen om kunderna hårdnar vid Bromma Blocks

Nyheter Stormarknad först ut i nya kvarteret Ica Maxi har öppnat i Bromma Blocks nya kvarter och Coop får plötsligt konkurrens. Men kunderna anser att tillskottet behövs.torsdag 18/3 11:40