Varmt. I boxen är det kyligt men de stora kaninerna värmer Everlys händer samtidigt som hon läser. Bakom vakar pedagoghunden Jindo. Foto: Elinor Karlin

Här hjälper djuren barn och unga att hitta läslusten

Läshundar är känt sen länge, men det finns fler djur som kan stötta på samma sätt. I Brottby kan snart läströtta barn och unga hitta lugnet med fluffiga marsvin och stadiga hästar.

  • Publicerad 17:09, 7 feb 2020

Djuren blir också avslappnade av att man läser

Lugnet är påtagligt inne i det lilla huset, det enda som hörs är ett tyst krafsande från marsvin. I halmen sitter Everly Ferrera med en bok i ena handen och en kanin i den andra. Hon är här på daglig verksamhet, och har dessutom som uppdrag att vara med och utforma gårdens nya verksamhet: Läsa med djur. 

– Det är första gången jag har djur i närheten när jag läser, men jag tycker att det är väldigt skönt, avslappnande, och djuren blir också avslappnade av att man läser, säger hon. 

Vi befinner oss på Mellangården, norr om Brottby. Förutom marsvin, kaniner och hund så har gården också ett gäng hästar på lösdrift. Två av islandshästarna tillhör den ideella föreningen Lära med djur som i dag har daglig verksamhet inom LSS, vilket innebär att personer med funktionsvariationer får komma dit och få en meningsfull sysselsättning om dagarna. Everly Ferrera är en av de som arbetar med djurens skötsel fyra dagar i veckan. 

– Man känner sig glad när man kommer hit och får vara nära djur.Om man är trött så blir man pigg av hästarna, säger hon. 

Fluffan. Marsvinet Fluffan lägger sig till ro i Everlys knä. Foto: Elinor Karlin

Fritt. Hästarna går på lösdrift men kommer in i stallen när de ska ryktas. Foto: Elinor Karlin

Hästar, marsvin och hundar

Med sig om dagarna har hon bland andra verksamhetschefen Karin Strandberg, men också logopeden Anna Wetterberg. Hon är verksam i läsprojektet som grundar sig i forskning på den avslappnande effekten som djur kan ha. Men det är inte bara smådjur och och pedagoghundar som ska involveras. Planen är att även gårdens hästar ska få inleda en ny karriär som läshästar. Anna Wetterberg har hämtat inspirationen från USA, där hippoterapi är ett etablerat koncept. Där fick hon se barn läsa och lyssna på högläsning, samtidigt som de red.  

– Hästens rytmiska gång blir en lugnande input. Det är många som har svårt att sitta still, och att då sitta i en rytmisk gång gör att kroppen lugnar ned sig, säger Anna Wetterberg. 

Planen är att man ska få välja hur man bäst läser med hästen, om det är sittandes bredvid, i boxen eller utomhus, eller om man vill rida samtidigt. De har flera hästar på gården som kan passa för syftet, men islänningen Tigge blir först ut när verksamheten kommer igång. 

– Han har en personlighet som är extraordinär på det sättet att det är inte så mycket som rubbar honom här i världen. Han är kelig utan att vara på, säger Karin Strandberg. 

Rutinerad. Karin Strandberg är verksamhetschef för den dagliga verksamheten och har tidigare arbetat på gymnasiesärskola. Foto: Elinor Karlin

Stigande stjärna. Karin Strandberg, Everely Ferera och Anna Wetterberg är övertygade om att islänningen Tigge kommer bli en strålande läshäst. Foto: Elinor Karlin

Ett barn i taget

Den separata läsverksamheten kommer igång inom kort. Projektet är formulerat och medel är sökta, och socialträning av läsdjuren pågår ständigt. Snart är de redo för att ta emot barn och ungdomar som behöver nytändning med läsningen. Förmodligen får barn och unga komma hit själva, kanske med en egen bok i handen, för att läsa för djuren. En hel skolklass på en gång blir det inte tal om. 

– För barn som har lässvårigheter så är högläsning ett bra sätt att träna på, då tränar man de tekniska delarna. Men här handlar det inte bara om att läsa för att jag måste träna, utan “jag läser för det här djuret, för då mår djuret bra”, säger Anna Wetterberg.

Lära med djur

✓ Lära med djur är en ideell förening som riktar sig till barn och ungdomar med funktionsvariationer, främst med lindrig utvecklingsstörning eller inom autismspektrum.

✓ De har också daglig verksamhet för vuxna som beyhöver en meningsfull sysselsättning.

✓ Läsverksamheten har ännu inte kommit igång, men medel är sökta och de har mottagit flera intresseanmälningar.

✓ Adress: Ledinge 22, norr om Brottby.

Visa merVisa mindre