Lisa Dahl bor i Hammarbyhöjden, ett av de områden som blivit utsatt för flest cykelstölder. Foto: Pekka Pääkkö

Här härjar cykeltjuvarna som värst

På våren brukar cykelstölderna ta fart. Mitt i:s kartläggning visar att i Farsta är Hökar­ängen och Gubbängs­torget särskilt drabbade.

  • Publicerad 09:40, 24 maj 2016

Varmare väder gör även cykeltjuvarna varmare i kläderna. Våren är den tiden på året cykeltjuvarna är som mest aktiva. I Farsta stadsdelsområde sker flest cykelstölder i västra Hökarängen, östra Farsta och vid Gubbängstorget.

Men värst i Söderort är det i Solberga, Hammarbyhöjden och Kärrtorp.

Hammarbyhöjdsbon Klas Ekman ställer alltid in sin cykel i ett förråd när han inte använder den.

– Det känns som det är mer cyklister här och många som passerar. Det är lite som lycralinjen här, säger han.

Lisa Dahl håller med om att platsen kring Finn Malmgrens plan är lite som en genomfart och kan locka till de snabba cykelstölderna.

– Det ligger ganska centralt och många går förbi här. Sen finns det en skola här också där det står många cyklar, säger hon.

Hon själv har ett bygellås och känner sig inte orolig att cykeln ska bli tagen.

– Låset är väldigt bra så jag tänker inte på det. Min cykel har aldrig blivit stulen, men min kompis cykel blev det, säger hon.

Kommunpolis Daniel Granström kan inte svara på varför vissa områden är mer stöldtäta än andra. För polisen är det nästan omöjligt att utreda cykelstölderna och många anmälningar läggs ner direkt.

– Då måste vi i princip hitta en cykel på stan som vi kan se är stulen och sedan åtgärda det om cykeln är polisanmäld, säger han.

Faktumet att många anmälningar snabbt läggs ner gör att många struntar i att anmäla, men enligt Daniel Granström är det inte enbart för dig själv du ska anmäla.

– Vi kan lägga resurser på rätt ställe och att det kan uppmärksammas rent statistiskt. Sen är det också ett sätt att varna andra i sitt närområde, säger han.

Det finns olika typer av cykelstölder, den mer spontana men också den mer organiserade då tjuvarna har en skåpbil och sågar av alla cyklar vid ett cykelställ med en vinkelslip.

– Det är över på en minut och det är väldigt svårjobbat eftersom spåren är få, säger Daniel Granström.

Hur vanligt den mer organiserade cykelstölden är i söderort kan Daniel Granström inte svara på.

Spelar det någon roll hur man låser cykeln när tjuven väl är framme?

Det beror på hur motiverad tjuven är och vilka slags verktyg man har. Det finns riktigt bastanta lås, men har man en vinkelslip är det inte mycket som står emot. Ett lås försvårar ju, men att låsa in cykeln i ett cykelrum är alltid ett medel för att minska risken att den blir stulen.

Följ cykeltjuvarnas härjningar i hela Stockholm genom att klicka här: