Här hårdbevakar polisen elsparkcyklarna

Under tisdagen stod polisen på Skeppsbron och Strandvägen och kontrollerade elsparkcyklelåkare och cyklister. Det var den första kontrollen i den utökade och riktade satsningen under hösten.

  • Publicerad 19:30, 4 sep 2019

I förra veckan kunde vi rapportera om att trafikpolisen i Stockholm skulle utöka sina insatser för att kontrollera elsparkcykelåkare på innerstadens gator.

Nu har polisen gjort sina första insatser för att punktmarkera elsparkcykelåkare och andra cyklister. Detta skedde igår, tisdag.

– Vi stoppade fem paråkningar och två cyklister som körde mot rött ljus under de två timmar vi stod vid Skeppsholmen och Strandvägen. Elsparkcyklisterna bötfälldes på 500 kronor för otillåten passagerare, säger Johan Sundström, chef för trafikpolisen i Stockholm.

Men Johan Sundström menar att resultatet av tisdagens insats inte speglar den verklighet som statistiken visar. Han berättar att han tagit del av videoklipp från en fredag där det tydligt framgår att flera personer som åker på elsparkcyklar är alkoholpåverkade, och att de bryter mot flera trafikregler.

Enligt Johan Sundström stoppade man även fler turister om gällande trafikregler i Stockholm. De bötfälldes inte, men flera blev tillrättavisade.

Hur kommer polisen att arbeta framöver?

– Vi kommer att fortsätta att följa upp olycksstatistiken, och vi kommer att arbeta med att hitta rätt tidpunkt att kontrollera dessa fordonstyper.

Planen är sedan att fortsätta åtminstone till oktober eller så länge säsongen tillåter. Det är i första hand rena trafikförseelser, som exempelvis rödljuskörning och brott mot väjningsplikt, som ska kontrolleras nu under hösten. Men även fordonsinspektioner kommer att ske om det finns anledning att misstänka att elsparkcykeln överstiger hastighets- och kapacitetkravet på 20 kilometer i timmen och en effekt på högst 250 watt.

Kontroll. Polisen har under veckan kontrollerat elsparkcykelförare och cyklister. Johan Sundström är chef för trafikpolisen i Stockholm. Foto: Per Brandt