Packat. Många samsa på liten yta i Sundbyberg – om hela riket var lika tätbefolkat som Sumpan skulle 2,4 miljarder människor bo i Sverige. Foto: Stefan Källstigen

Här har vi minst egen yta hemma

33 "egna" kvadratmeter har sundbybergarna i sina bostäder – minst i hela landet. Skulle resten av landet vara lika tätbefolkat som Sumpan skulle det finnas 2,4 miljarder svenskar.

  • Publicerad 14:19, 4 jun 2021

Många samsas om ytan i Sundbyberg. Faktum är att om hela Sverige var lika tätbefolkat som Sundbyberg skulle det bo runt 2,4 miljarder människor i Sverige, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) uträkningar.

– Sundbyberg är den mest befolkningstäta kommunen i landet. Kommunen fortsätter att växa om än inte lika mycket, säger Stefan Svanström, expert på geografiska informationssystem på SCB.

Mindre än snittet

SCB har nyligen tittat på hur många "egna" kvadratmeter varje person har hemma. I genomsnitt har svenskarna 42 kvadratmeter per person i bostaden, enligt statistik från 2019.

Men i Sundbyberg är snittet 33 kvadratmeter per person – vilket gör att Sundbybergarna har allra minst "egen" boyta i hela landet, tillsammans med dem som bor i Solna, Botkyrka och Stockholm.

Skillnaderna är generellt stora om man jämför storstadsregionerna med landsbygden. Bland annat då flerfamiljshusen är fler och villorna färre i städerna. Villor betyder mer utrymme – lägenheter mindre. Och i Sumpan dominerar lägenheterna.

Skillnader i staden

Men det skiljer sig också åt mellan de olika delarna inom staden. Trängst bor man i flera delar av Stora Ursvik och i Hallonbergen där snittet är under 30 kvadrat per person. Mest bostadsyta har de som bor i Duvbo och de mer centrala delarna av staden där man ligger på 34-38 kvadrat i snitt.

– Inne i centrala Sundbyberg ligger man lite högre än snittet. Hushållen är ganska små där också med 2,3 till 2,4 personer i snitt. Vilket kan jämföras med att man i Hallonbergen är 3,8 personer per hushåll, säger Stefan Svanström.

Sviatlana Engerstam är universitetsadjunkt på KTH:s avdelning för Fastighetsekonomi och finans. Hon har analyserat Sundbybergs befolkningsstatistik och bostadsstatistik och skriver i ett mejl till Mitt i att Sundbyberg har få äldre, men många i den så kallade "familjebildande åldern".

– Det är viktigt att förstå att familjens ekonomi nog ofta avgör hur stor bostaden är. Ett ensamstående par utan barn har snarare råd med större bostad än en barnfamilj med samma lönenivå, skriver hon.

Få pensionärer i Ursvik

Antal barn i familjen påverkar därför den genomsnittliga boendeytan per person mycket. I nybyggda Ursvik bor det fler barn och betydligt färre pensionärer än i Storskogen och Duvbo till exempel.

Många bor också i hyresrätter i Rissne (66 procent) och i Hallonbergen (55 procent). En femtedel av invånarna i Rissne och en fjärdedel i Hallonbergen är barn mellan 0-18 år.

– Det är också en förklaring till varför Rissne och Hallonbergen har mindre än 32 kvadratmeter per person, skriver Sviatlana Engerstam.

Sumpan del för del

Så här många egna kvadrat har man i de olika stadsdelarna:

Stora Ursvik Nordvästra: 26 kvm

Hallonbergen Östra: 27 kvm

Stora Ursvik-Kymlinge-Brotorp: 27 kvm

Hallonbergen Västra: 28 kvm

Stora Ursvik Sydvästra: 29 kvm

Rissne: 30 kvm

Centrala Sundbyberg Östra: 34 kvm

Centrala Sundbyberg Västra: 35 kvm

Storskogen-Ör: 35 kvm

Lilla Alby: 36 kvm

Duvbo-Tulemarken: 38 kvm

Källa: Statistiska Centralbyrån

Visa merVisa mindre

Mer fakta om Sumpan

39,3 procent av hushållen bor i hyresrätter och 46,9 procent i bostadsrätter. De andra 5,6 procent bor i villor eller små hus med äganderätt eller bostadsrätt (2019). Resten bor i specialbostad som studentboende eller äldreboende.

Duvbo, Ursvik och Brotorp är områdena där störst andel (ca 38-48 procent) bor i villor.

25-36 procent av invånarna i Duvbo, Ursvik och Brotorp är barn mellan 0-18 år. Det innebär att hushåll som flyttar dit är större än ett genomsnittligt hushåll och är främst barnfamiljer. De bor i villor eller i stora och mellanstora bostadsrätter.

I nybyggda Ursvik finns mycket få äldre hushåll (3 procent i ålder 65-plussare). Det går att jämföra med Duvbo (18 procent 65-plussare) och i Storskogen (23 procent 65-plussare).

Källa: Statistiska centralbyrån/Kungliga Tekniska Högskolan

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Han vill ordna en fest vid omtalade bron

Nyheter David hoppas att det kan koppla samman Rinkeby och Ursvik Ursviksbon David Hurtado Gómez vill skapa en fest vid den omtalade bron mellan Stora Ursvik och Rinkeby. Musik, kultur och mat hoppas han kan hjälpa några eller alla att se Rinkeby med andra ögon.måndag 14/6 10:37

Brottsofferjouren vill se snabbare utredningar

Nyheter Polisen medger brister Färre söker hjälp hos Brottsofferjouren Västerort. Polisens prioriteringar kan vara en förklaring, enligt jouren. Polisen medger brister men hänvisar till att det finns flera olika stöd.fredag 11/6 16:21