Packat. Många samsa på liten yta i Sundbyberg – om hela riket var lika tätbefolkat som Sumpan skulle 2,4 miljarder människor bo i Sverige. Foto: Stefan Källstigen

Här har vi minst egen yta hemma

33 "egna" kvadratmeter har sundbybergarna i sina bostäder – minst i hela landet. Skulle resten av landet vara lika tätbefolkat som Sumpan skulle det finnas 2,4 miljarder svenskar.

  • Publicerad 14:19, 4 jun 2021

Många samsas om ytan i Sundbyberg. Faktum är att om hela Sverige var lika tätbefolkat som Sundbyberg skulle det bo runt 2,4 miljarder människor i Sverige, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) uträkningar.

– Sundbyberg är den mest befolkningstäta kommunen i landet. Kommunen fortsätter att växa om än inte lika mycket, säger Stefan Svanström, expert på geografiska informationssystem på SCB.

Mindre än snittet

SCB har nyligen tittat på hur många "egna" kvadratmeter varje person har hemma. I genomsnitt har svenskarna 42 kvadratmeter per person i bostaden, enligt statistik från 2019.

Men i Sundbyberg är snittet 33 kvadratmeter per person – vilket gör att Sundbybergarna har allra minst "egen" boyta i hela landet, tillsammans med dem som bor i Solna, Botkyrka och Stockholm.

Skillnaderna är generellt stora om man jämför storstadsregionerna med landsbygden. Bland annat då flerfamiljshusen är fler och villorna färre i städerna. Villor betyder mer utrymme – lägenheter mindre. Och i Sumpan dominerar lägenheterna.

Skillnader i staden

Men det skiljer sig också åt mellan de olika delarna inom staden. Trängst bor man i flera delar av Stora Ursvik och i Hallonbergen där snittet är under 30 kvadrat per person. Mest bostadsyta har de som bor i Duvbo och de mer centrala delarna av staden där man ligger på 34-38 kvadrat i snitt.

– Inne i centrala Sundbyberg ligger man lite högre än snittet. Hushållen är ganska små där också med 2,3 till 2,4 personer i snitt. Vilket kan jämföras med att man i Hallonbergen är 3,8 personer per hushåll, säger Stefan Svanström.

Sviatlana Engerstam är universitetsadjunkt på KTH:s avdelning för Fastighetsekonomi och finans. Hon har analyserat Sundbybergs befolkningsstatistik och bostadsstatistik och skriver i ett mejl till Mitt i att Sundbyberg har få äldre, men många i den så kallade "familjebildande åldern".

– Det är viktigt att förstå att familjens ekonomi nog ofta avgör hur stor bostaden är. Ett ensamstående par utan barn har snarare råd med större bostad än en barnfamilj med samma lönenivå, skriver hon.

Få pensionärer i Ursvik

Antal barn i familjen påverkar därför den genomsnittliga boendeytan per person mycket. I nybyggda Ursvik bor det fler barn och betydligt färre pensionärer än i Storskogen och Duvbo till exempel.

Många bor också i hyresrätter i Rissne (66 procent) och i Hallonbergen (55 procent). En femtedel av invånarna i Rissne och en fjärdedel i Hallonbergen är barn mellan 0-18 år.

– Det är också en förklaring till varför Rissne och Hallonbergen har mindre än 32 kvadratmeter per person, skriver Sviatlana Engerstam.

Sumpan del för del

Så här många egna kvadrat har man i de olika stadsdelarna:

Stora Ursvik Nordvästra: 26 kvm

Hallonbergen Östra: 27 kvm

Stora Ursvik-Kymlinge-Brotorp: 27 kvm

Hallonbergen Västra: 28 kvm

Stora Ursvik Sydvästra: 29 kvm

Rissne: 30 kvm

Centrala Sundbyberg Östra: 34 kvm

Centrala Sundbyberg Västra: 35 kvm

Storskogen-Ör: 35 kvm

Lilla Alby: 36 kvm

Duvbo-Tulemarken: 38 kvm

Källa: Statistiska Centralbyrån

Visa merVisa mindre

Mer fakta om Sumpan

39,3 procent av hushållen bor i hyresrätter och 46,9 procent i bostadsrätter. De andra 5,6 procent bor i villor eller små hus med äganderätt eller bostadsrätt (2019). Resten bor i specialbostad som studentboende eller äldreboende.

Duvbo, Ursvik och Brotorp är områdena där störst andel (ca 38-48 procent) bor i villor.

25-36 procent av invånarna i Duvbo, Ursvik och Brotorp är barn mellan 0-18 år. Det innebär att hushåll som flyttar dit är större än ett genomsnittligt hushåll och är främst barnfamiljer. De bor i villor eller i stora och mellanstora bostadsrätter.

I nybyggda Ursvik finns mycket få äldre hushåll (3 procent i ålder 65-plussare). Det går att jämföra med Duvbo (18 procent 65-plussare) och i Storskogen (23 procent 65-plussare).

Källa: Statistiska centralbyrån/Kungliga Tekniska Högskolan

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Man anhållen misstänkt för våldtäkt

Nyheter Brottsplats i centrala Sundbyberg spärrades av På onsdagskvällen greps en man för ett misstänkt våldsbrott. Mannen sitter nu anhållen, misstänkt för våldtäkt.torsdag 21/10 9:36

Öppningen av bron försenas – igen

Nyheter Datum flyttas på grund av ritningsstrul Redan i augusti var det tänkt att bilarna skulle få börja rulla som förr på Bällsta bro igen. Det är gamla nyheter, nu är budet den 22 november.onsdag 20/10 12:04