Elevtapp. Fotbollsklasserna, där Dennis Hörtin är ansvarig från AIK:s sida, flyttades till Tallbackaskolan när Skytteholms hög- och mellanstadium lades ned. Bara 13 av 50 elever började åttan här i höst. Foto: Privat/Claudio Britos

Här har två av tre elever hoppat av

Oväntat många elever har lämnat Solnas kommunala skolor – nära dubbelt så många som beräknat. Två av tre i årskurs åtta har hoppat av den tidigare så populära fotbollsprofilen. – Jättetråkigt, säger Dennis Hörtin på AIK Fotboll.

  • Publicerad 08:15, 3 okt 2021

I en miljö där skolor läggs ned blir nog tyvärr inte fotbollsprofilen jätteintressant,

När höstterminen började var det färre elever än beräknat som skrevs in i Solnas grundskolor.

Staden hade prognostiserat för ett tapp på 237 elever jämfört med i januari. Facit blev 438, 210 fler än förväntat.

I dag är Solna en av de kommuner i länet med högst andel barn i fristående skolor, nära hälften.

Fotbollsklasserna, som just flyttat in på Tallbackaskolan, finns bland dem som hade tappat flest när terminen startade.

Från 130 till 40

Dennis Hörtin är ansvarig från AIK:s sida. Han har varit med från starten 2019 då den populära profilen infördes på Skytteholmsskolan.

Nu är han bekymrad.

– Om vi hade fått fortsätta på Skytteholm hade vi haft 130 elever nu. Men nu är det bara 40 kvar. I åttan har vi 13 elever på 50 platser. Det är ju jättetråkigt. Vi vet ju att intresset för att kombinera fotboll och skola är jättestort, ändå kan vi inte tillmötesgå det.

Att så många hoppat av påverkar dem som är kvar.

– Vi har väldigt skickliga tränare och kämpar på med de förutsättningar vi har. Men det är klart att är det bara 13 i klassen så blir det svårt att driva en bra fotbollsverksamhet. Elever som har haft utmaningar tidigare har fått det tuffare på grund av oron som varit i samband med flytten.

Så var har alla avhoppare blivit av? Det är lite blandat.

– Vissa har börjat i Raoul Wallenbergskolan. Sen har det uppstått en otrygghet bland föräldrar efter nedläggningen på Skytteholm. Beslutet kom fort utan förvarning och under ett halvår visste vi inte vad som skulle hända med oss. Allt vi vill är att erbjuda en kvalitativ utbildning och ge eleverna en trygg skolgång. Men i en miljö där skolor läggs ned blir nog tyvärr inte fotbollsprofilen jätteintressant, säger Dennis Hörtin som hoppas på en bra dialog med Solna stad framöver.

Skolorna olika drabbade

Hur Solnas skolor drabbats av höstens avhopp varierar. Jämfört med prognoserna är det Ulriksdalsskolan som tappat flest, 68 elever färre än beräknat går här.

Oväntat få började också i skolorna i Råsunda, dit elever på Skytteholm hänvisades efter nedläggningen: minus 47 elever på mellanstadiet och minus 25 på högstadiet jämfört med prognosen.

Också på Skytteholm som nu främst är ett lågstadium var avhoppen många. 49 färre elever än man trott började här efter sommaren. Av de 60 barn man räknade med skulle börja i förskoleklass infann sig bara 32.

Totalt var det 111 färre än förväntat som började förskoleklass i Solna i augusti.

3 884 elever

Inför varje läsår gör förvaltningen en prognos över elevantalet utifrån hur flödena i Solna brukar se ut.

I januari gick 4 322 elever i Solnas grundskolor.

Inför hösten hade man prognostiserat för 4 094 elever.

3 884 elever går i Solnas skolor idag, 210 färre än vad som prognosriserat för. Störst bortfall sett till prognosen har Ulriksdal, Skytteholm och Råsunda skola.

Källa: Solna stad

Visa merVisa mindre