Matglada. Britt-Marie och Pelle på äldreboendet Tornet tycker att dagens lunch, fläsk med rotmos, är bra. Foto: Claudio Britos

Här har trevligare måltider gjort de äldre gladare

Efter år av bottenbetyg har Botkyrkas äldreomsorg lyckats vända sina katastrofsiffror. Fler äldre än någonsin är nöjda med hemtjänst och äldreboenden. På Tornet i Norsborg har de äldre blivit gladare sedan de fått bestämma mer över måltiderna.

  • Publicerad 12:14, 11 okt 2018

Klockan är tolv på Tornets äldreboende i Norsborg och lunchen är framdukad inne på avdelning Höder. Idag står fläsklägg och rotmos på menyn. Blommor, vinglas och dukar står på bordet. Britt-Marie och bordsgrannarna Pelle och Lisbeth har börjat äta.

– Det är gott, jag tycker om mycket mat, säger Britt-Marie och skrattar stort.

Och de boende här är nöjdare än någonsin med måltiderna. Förra året svarade 29 procent här att måltiderna var en trevlig stund på dagen. I år är samma siffra 80 procent.

Är delaktiga

Bra matstunder är viktigt ur näringssynpunkt, men också för att det för många är en av dagens höjdpunkter.

– Vi har jobbat mycket med att de äldre ska känna att de är delaktiga i måltiderna och vi har frågat dem hur de vill ha det. Som Pelle, han vill alltid gå och hämta matvagnen från köket till exempel, säger Nezrina Muric, undersköterska på Tornet.

En sång till maten

Vissa dagar är det musik till maten, om de boende vill. Men i dag är det Lisbeth Karlsson, 74, som älskar gamla svenska klassiker, som bjuder på en sång.

– Ibland går jag till restaurangen här ute och äter också, man ser nytt folk och det kan vara lite lugnare, berättar hon när hon sjungit klart.

Samma uppåtgående trend som på Tornet syns på kommunens äldreboenden överlag i årets enkätundersökning från Socialstyrelsen. Fler äldre är nöjdare med måltider, mat och aktiviteter och är också nöjdare överlag: 76 procent är nöjda med sitt boende jämfört med 69 procent förra året.

Uppåt för hemtjänsten

Inom hemtjänsten har nöjdheten gått från 69 procent till 78 procent mellan 2017 och 2018. Färre känner sig ensamma och fler tycker att de får den tid de behöver för att få hjälp och att hemtjänstpersonalen lyssnar på deras önskemål.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/botkyrkas-aldre-nojdare-med-omsorgen/repriB!a3WViNmXAvsKi4IRuXb3bg/

Tuva Lund (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, tror att en del av hemtjänstens rejäla uppryck kan härledas till satsningen Egen tid, där brukarna fått en timme mer i månaden att göra vad de vill med.

– Man känner att man kan påverka sin omsorg och har kunnat delta mer i aktiviteter. Vi har jobbat på att minska den ofrivilliga ensamheten, så det var bra att se att den minskat, säger hon.

Ibland går jag till restaurangen här ute och äter också, man ser nytt folk och det kan vara lite lugnare

Minnen. Pelle visar bröllopsbilden på honom och hans fru Lena, som gått bort. Foto: Claudio Britos

Nytt. Tornets vård- och omsorgsboende öppnade 2014. Här bor 54 seniorer som är 65 år och uppåt. Foto: Claudio Britos

Trevlig stund. Pelle till höger i bild, går alltid och hämtar matvagnen till lunch. "Det är bra", säger han. Foto: Claudio Britos

Britt-Marie gillar att vara med på äldreboendets aktiviteter. Hon ser fram emot pubaftonen i slutet av veckan. Foto: Claudio Britos

Lisbeth Karlsson målar. Hon skulle vilja ha fler möjligheter att måla på äldreboendet. Foto: Claudio Britos

Men medan ensamheten minskar inom hemtjänsten, ökar den på äldreboendena. Det känner Lisbeth Karlsson på Tornet igen sig i ibland, berättar hon. Hennes syskon bor långt bort och har svårt att hälsa på ofta.

– Det är en fråga vi måste ta tag i och fråga de äldre vad de behöver för att känna sig mindre ensamma, säger Tuva Lund.

Men även om det går åt rätt håll får Botkyrkas äldreomsorg fortfarande bland de sämsta betygen i länet och landet. Men det finns fler planer på förbättringar.

– Vi ska förbättra chefers förutsättningar att leda verksamheten och tittar på att minska antalet anställda per chef i hemtjänsten. Även utemiljöer kring äldreboenden behöver få ett lyft och vi behöver följa upp vår promenadgaranti, så att vi säkerställer att de äldre får komma ut på sina promenader, säger hon.

Valfriheten ska öka

De borgerliga partierna har länge velat införa LOV, lagen om valfrihetssystem, i Botkyrka. När den nya koalitionen med S, MP, C, L och KD gick ut med att de ska styra kommunen kommande mandatperiod var det med ett löfte om att valfriheten ska öka inom äldreomsorgen. Men hittills har S inte öppnat för att införa LOV.

Men Tuva Lund (S) menar att det finns många sätt att öka valfriheten.

– Vi har en tradition av att jobba med LOU-upphandlingar (lagen om offentlig upphandling), reds anm.) och riksdagen har öppnat för bättre möjligheter att kunna samarbeta mellan ideella sektorn och kommuner. Jag tror att det finns goda möjligheter att hitta ett samarbete kring det här i koalitionen.

Så tycker äldre om hemtjänsten

Så många är nöjda med hemtjänsten:

(2017 inom parentes)

Botkyrka: 78 procent (75 procent)

Länet: 84

Riket: 88

Så många tycker att det är lätt att få kontakt med hemtjänstpersonalen vid behov:

Botkyrka: 65 procent (56 procent)

Länet: 74

Riket: 77

Så många känner sig ensamma. Andel som svarar aldrig eller sällan.

Botkyrka: 51procent (45 procent)

Länet: 47

Riket: 46
 

Så många tycker att handläggarens beslut är anpassat efter deras behov.

Botkyrka: 65 (58 procent)

Länet: 68

Riket: 72

Svarsfrekvens: 2018: 57 procent 2017: 60 procent

Källa: Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

Så tycker de äldre om äldreboendena

Så många är nöjda med sitt äldreboende:

(2017 inom parentes)

Botkyrka: 76 procent (69)

Länet: 81

Riket: 81

Hur nöjd är du med de aktiviteter som erbjuds på ditt äldreboende? Andel nöjda.

Botkyrka: 56 procent (49)

Länet: 63

Riket: 64
 

Så många tycker att måltiderna på äldreboendet är en trevlig stund på dagen.

Botkyrka: 66 procent (55)

Länet: 66

Riket: 68

Så många besväras av ensamhet ofta/då och då.

Botkyrka: 20/56 (23/49)

Länet: 47/18

Riket: 48/18

Trivs du med ditt rum eller lägenhet? Andel som svarat ja.
Botkyrka: 70 procent (57)

Länet: 73

Riket: 74
 

Svarsfrekvens: 2018: 48 % 2017: 49 %

Källa: Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre