Här har tiden stått stilla

Tänk om Klarakvarteren aldrig rivits så att man kunde gå dit och ta sig en öl på ett gammalt hak. Det går faktiskt.

  • Publicerad 15:00, 3 maj 2016

När grävmaskinerna rullade in i gamla Klarakvarteren i slutet av 1960-talet fanns där en krog som var anrik redan då, tillräckligt för att bevaras – Zum Löwenbräu – som i folkmun kallades Löwet.

Hela krogen flyttades till Fridhemsplan, intill biografen Draken, där den byggdes upp på nytt med samma inredning. Stamgästerna följde med.

Nu är krogen över 100 år gammal. Inredningen- är fortfarande densamma och matsedeln likaså, i stort sett.

– Vi lagar riktig husmanskost, ingen- plingmat. Flera av våra stamgäster minns krogen från Klaratiden, säger Heléne Sivelöv.

Gräddstuvad pytt, raggmunk med fläsk, tyska korvar med potatis och surkål och så biosmörgåsen som lever kvar fastän biografen intill, som gett den sitt namn, varit stängd i många år.

I Gröndal ligger Lundbergs konditori, som just genomgått en stor renovering och bland annat ersatt plastmattor- med den klinker som låg där när konditoriet öppnade 1946. Den tidstypiska glasväggen som skiljer kafédelen från försäljningsdelen är original liksom lamporna.

Årsta konditori är från samma tid.

– Vår inredning är i stort sett orörd, så när som på kylar och hyllor. Våra kunder skulle inte tillåta något annat, säger Dany Chahine, som driver konditoriet tillsammans med sin syster Noha- Bolos.

I gamla Filmstaden i Solna ligger Backstugan, där Ingrid Bergman, Jarl Forsén och Greta Garbo åt när det begav- sig.

– Jag minns att jag som grabb brukade klättra på murarna här för att få en skymt av kändisarna, säger Lennart Johansson- som driver restaurangen tillsammans med sin fru Lea.

Huset stod tomt i ett par år och skulle- rivas, men räddades efter protester från gruppen Rädda Filmstaden.