I Stig Trenters "I dag röd" (Bonniers 1945) sker ett mord vid Stomatolskylten vid Slussen. Illustration: Mitt i Stockholm

Här har Stockholms mest bestialiska mord begåtts – på låtsas

Några av de grövsta morden har skett i Stockholm – i alla fall i den fiktiva världen. Mitt i guidar dig i deckardjungeln och till platserna där morden skett.

  • Publicerad 04:59, 30 jun 2020

Sprängaren

Piratförlaget, 1998

Författare: Liza Marklund

Mordplats: Sätrahallen

Handling: Första boken med kvällstidningsjournalisten Annika Bengtzon i huvudrollen. Stockholm har fått sommar-OS och en stor arena, Viktoriastadion, har byggts i Södra Hammarbyhamnen. Där sker det första sprängdådet. I boken sprängs även Sätrahallen och där hittas senare rester av en död man.


Hypnotisören

Albert Bonniers förlag, 2009

Författare: Lars Kepler (pseudonym för Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril)

Mordplats: Gärdesvägen, Tumba

Handling: En man hittas brutalt mördad i ett omklädningsrum på Rödstuhage idrottsplats i Tumba. Därefter återfinns hans fru och barn ihjälhuggna i familjens radhus på Gärdesvägen, Tumba.


Snabba cash

Wahlström & Widstrand, 2006

Författare: Jens Lapidus

Mordplats: Västberga industriområde

Handling: JW är egentligen en fattig, vanlig kille med vill leva som en Stureplansbrat. Hans liv vävs samman med två andra berättelser från Stockholms undre värld där våld är mer regel än undantag. Ett av bokens mord sker i Västberga industriområde.


Den vedervärdige mannen från Säffle

Norstedts, 1971

Författare: Maj Sjöwall & Per Wahlöö

Mordplats: Sabbatsbergs sjukhus, ett patientrum på nedre botten.

Handling: En man mördads på sjukhuset Vasastan. Det visar sig att offret är en sjukskriven polis och snart blir kommissarie Martin Beck inkopplad i fallet. Sjöwall och Wahlöö var banbrytande på sin tid och har skrivit flera deckare med klassikerstatus.


Flickan under gatan

Piratförlaget, 2007

Författare: Anders Roslund och Björn Hellström

Mordplats: S:t Görans sjukhus, Kungsholmen

Handling: Polisen Ewert Gren tvingas skjuta 34 olösta mord åt sidan när en kvinna hittas död i en kulvert under S:t Görans sjukhus på Kungsholmen. Samtidigt står över 40 övergivna barn i polishusets entré. Roslund och Hellström har skrivit flera böcker om polisen Ewert Grens.


I dag röd

Bonniers, 1945

Författare: Stieg Trenter.

Mordplats: Stomatolskylten vid Slussen

Handling: Finansmannen Sven Lessler hittas död i sin bil, i vattnet utanför Blockhusudden på Djurgården. Det ska se ut som ett självmord men i själva verket har han mördats i sitt hem – en etagevåning där ett av fönstren finns precis under Stomatolskylten vid Slussen. Boken är en i raden av Trenter som handlar om fotografen och privatdeckaren Harry Friberg.


Mord.net

Massolit förlag, 2007

Författare: Dan Buthler och Dag Öhrlund

Mordplats: Hässelby

Handling: En ung flicka blir ihjälskjuten i Hässelby av en tysk ingenjör hon aldrig träffat. Samtidigt sveper en rad mord över världen. Och det finns en samband: Internet. Boken är den första av deckarduon som skildrar polisen Jacob Colt och psykopaten Christopher Silfverbielke.


1793

Forum, 2017

Författare: Niklas Natt och Dag

Mordplats: Upplands Väsby och Södermalm

Handling: Ett stympat lik hittas i sjön Fatburen som på 1700-talet fanns på Södermalm. Kroppen har utsatts för fruktansvärda plågor på den fiktiva gården Fågelsång, som ligger ”inte långt från Kungsgården i Upplands Väsby”.


Störst av allt

Wahlström & Widstrand, 2016

Författare: Malin Persson Giolito

Mordplats: Djursholms allmänna gymnasium (fiktiv skola)

Handling: En skolskjutning sker på den prestigefulla elitskolan i Djursholm. I centrum för berätteösen står Maja, som nio månader senare ställs inför rätta för dådet. Boken blev också till den första svenska Netflixserien någonsin.


I de lugnaste vatten

Forum, 2008

Författare: Viveca Sten.

Mordplats: Missionshuset, Sandhamn.

Handling: En manskropp hittas inlindad i ett fiskenät som flutit i land vid Sandhamn, i Värmdö. Fallet är på väg att avskrivas som en olycka när en kvinna hittas brutalt mördad på Sandhamns pensionat, Missionshuset. Offren är kusiner med varandra.


Misterioso

Albert Bonniers förlag, 1999

Författare: Arne Dahl

Mordplats: Danderyd och Strandvägen, Östermalm.

Handling: Kuno Daggefeldt hittas ihjälskjuten i sitt hem i Danderyd och snart också Bernhard Strand-Julén i en mindre paradvåning på Strandvägen. Förutom att de båda är rika finansmän är de också avrättade på samma sätt: Med två skott i huvudet.


En skugga blott

Norstedts, 1952

Författare: Maria Lang

Mordplats: Skillinggränd, Kungsholmen

Handling: Hjältinnan Puck Bure kommer hem till sin lägenhet ett stenkast från Norr Mälarstrand och hittar en mördad kvinna i badkaret: strypt och dränkt. Ledtrådarna leder till den akademiska världen. Maria Lang, eller Dagmar Lange som hon egentligen hette, har skrivit en lång rad deckare.


Visning pågår

Damm förlag, 2014

Författare: Sofie Sarenbrant.

Mordplats: Villa ett stenkast från Ålstens brygga, Bromma

Handling: Cornelia och Hans Göransson ska sälja sitt hus och tar hjälp av en mäklare som Hans känner. På morgonen efter ringer Hans alarm i gästrummet där han tillbringat sin natt. När dottern Astrid rustar dit hittar hon sin pappa brutalt mördad.


Barnarov

Bonnier, 1987

Författare: Olov Svedelid

Mordplats: Skärholmens centrum

Handling: En sex månader gammal pojke i barnvagn försvinner mitt på blanka dagen. Snart står det klart att polisen Roland Hassel står inför en ovanligt motbjudande brottslighet. Olov Svedelid skrev en lång rad böcker om polisen Roland Hassel och många filmatiserades.


Bara ett litet mord

Forum, 2020

Författare: Carin Hjulström.

Mordplats: Säbyholm gård, Upplands-Bro.

Handling: En jakttillsynsman hittas död på en åker, täckt av örnfjädrar i närheten av Säbyholms gård. Den lokala polisen tar hjälp av den nyinflyttade Dramaten-skådisen Siri Ehrensvärd för att lösa fallet.

Lästips

Här är fler Stockholmsdeckare

De fyra stora – klassiska deckare

På 1950-talet fanns fyra författare som dominerade deckarscenen och därför brukar kallas för De fyra stora.

Stieg Trenter

Deckarna skildrar Stockholm på gatunivå genom fotografen Harry Friberg och hans kompanjon, kriminalintendent Vesper Johnson. Han skrev en lång rad deckare fram till sin död 1967. Den som vill njuta av stadsnära skildringar vänder sig till Trenter.

Maria Lang

Hette egentligen Dagmar Lange och hennes hjältinna heter Puck Ekstedt och är akademiker. I den långa raden av deckare utspelar sig de flesta i det fiktiva Skoga i Bergslagen, men både En skugga blott och Se, döden på dig väntar rör sig i Stockholmstrakten.

Vic Suneson

Hette egentligen Sune Viktor Lundquist och skildrar Stockholms undre värld – och den är hårdkokt. Genom poliserna O.P. Nilsson och Kjell Myhrmans ögon tecknas Stockholm som en hård värld.

H.-K. Rönblom

Klassiska pusseldeckare som ofta utspelar sig i mindre städer, men i romanen Döden i grytan skildras Klara-kvarteren genom Paul Kennets ögon – vikarie på kvällstidningen Nya Aftonposten.

Maj Sjöwall och Per Wahlöö – banbrytarna

Bokserien Roman om ett brott med polisen Martin Beck i huvudrollen har varit stilbildande för den svenska deckaren, inte minst för att de tog in politiska frågor i handlingen. I de tio böckerna finns flera mord begångna i Stockholm.

Arvtagarna – i de storas fotspår

Många författare har tagit sig an arvet efter Sjöwall/Wahlöö med samhällskritiska deckare.

Leif G.W. Persson

Professorna behöver ingen närmare presentation. I sina romaner skildrar han polisen Lars Martin Johansson och Evert Bäckström. Båda står stadigt med fötterna på Stockholms trottoarer.

Varg Gyllander

En graffitimålare hänger i ett rep från Essingeleden, en flicka hittas mördad i fontänen vid Sergels torg, en pedofil kastas ut från Kaknästornet och ett massmord genomförs på Nobelmiddagen. Varg Gyllander vet vilka symboliska platser i Stockholm som kan utgöra effektiv bakgrund till bestialiska mord.

Katarina Wennstam

Mäns våld mot kvinnor går som en röd tråd genom Wennstams författarskap. I romanen Svikaren mördas fotbollsspelaren Sebastian Lilja – kan motivet vara att han nyligen bytt klubb från AIK till Hammarby?

Deckardrottningarna – en ny guldålder

Denise Rudberg

Har skrivit flera böcker om Marianne Jidhoff som löser mord begångna i överklassmiljöerna runt Stureplan, Strandvägen och Narvavägen.

Camilla Grebe och Åsa Träff

Hjältinnan Siri Bergman är psykolog och hennes värld ställs på ända när en patient hittas död utanför hennes i Värmdö. Siri fortsätter sedan att lösa brott i fler romaner.

Carin Gerhardsen

I Hammarbyserien skildras Södermalm och söderort genom polisernas ögon. I boken Mamma pappa barn hittar polisen Petra Westman ett litet barn i Vitabergsparken. Senare hittas barnets mamma död.

Karin Alvtegen

Skrev runt millenieskiftet flera mycket populära romaner. I Saknad blir en hemlös kvinna i Stockholm misstänkt för mord.

Och så några till …

Jan Mårtenson

Med start 1973 ger Jan Mårtenson ut en detektivroman i Stockholmsmiljö varje år. I centrum står Johan Kristian Homan som är antikhandlare. Den som suktar efter mycket har alltså 48 Stockholmsdeckare här att sätta tänderna ni.

Christoffer Carlsson

Romanserien om polisen Leo Junker inleds med Den osynlige mannen från Salem. En ung kvinna hittas ihjälskjuten på ett härbärge i Stockholm. Det blir starten för fyra romaner.

Susanne Boll

Skriver om psykologen Vera Lilja. I andra boken Luftburen skakas ett vårigt Stockholm av en rad bestialiska mord, bland annat hittas en bordellmamma mördad i en trappa mellan Ängbyhöjden och Ängbybadet.

Tove Alsterdal

Har skrivit flera romaner. Vänd dig inte om utspelar sig kring Beckombergas gamla mentalsjukhus, medan en person största från en balkong i Jakobsberg i Låt mig ta din hand.

Visa merVisa mindre