Här har Söder fått en graffititunnel

På Södermalm har en liten djungel vuxit fram. En valv i Hornstull har nämligen vaknat till liv och fått en muralmålning.

  • Publicerad 14:13, 4 nov 2020

Länge har en bostadsrättsförening, vid Folkskolegatan i Hornstull, velat ha en målning i valvet över vägen.

Förra året lämnade konstnären Elina Metso in en skiss på hur den skulle kunna se ut, och nu har förslaget blivit verklighet.

– Det är som en djungel, med lite filurer i. Det är många barn som går där till och från skolan, så tanken var att de skulle ha något roligt att kika på, säger Elina Metso.

I tunneln finns också en liten bokbytarhylla, för de som är läsesugna.

– Det finns ett litet hål i väggen, och någon fick den briljanta idén att ha en hylla där. Den verkar extremt populär, det är fantastiskt, säger Elina Metso.

Grönt är skönt. Även om det nu blir kallare i Stockholm för tunneln i Hornstull tankarna till varmare breddgrader. Foto: Per Brandt

Poppis. "Jag plockade bort hyllan för att måla, och folk blev oroliga att den tagits bort. Så jag var tvungen att lämna ett meddelande", säger Elina Metso. Foto: Per Brandt

Bättre än innan

Även förbipasserande verkar tycka att tunnelns nya utseende är ett lyft mot hur det sett ut tidigare.

– Jag tycker att det är ett vackert konstverk, det var klotter och sånt här tidigare, säger Frida Johansson som bor i området.

Elina Metsos alster finns, utöver i Hornstull, även på andra platser i Stockholm, som på väggar i Solna och Hellasgården.

Södermalm får gigantisk graffitimålning – för hemlig summa

Spindelmannen målas i reklamjippo i Hornstull

Kramgo. Ovanför Hornstulls galleria har också en lite annorlunda reklam satts upp. Frågan är vem som ligger bakom den. Vet du? Foto: Per Brandt