Eleverna i klass 3A på Åkerstorpsskolan protesterar mot att en klasskompis tvingats lämna klassen. Det är sjätte klasskompisen på ett år som tvingas flytta från skolan som en följd av kommunens tvåårsregel. Foto: Stefan Källstigen

Här har sex kompisar flyttat på grund av tvåårsregeln

Samma dag som Precious fyllde 9 år fick hon flytta från klass 3A på Åkerstorpsskolan. Det fick klassen att skriva en arg insändare om kommunens regler för nyanlända. ”Det är sjätte gången det händer. Vi saknar henne” skriver klassen.

  • Publicerad 14:09, 3 nov 2020

– Vi var väldigt upprörda och ledsna att det hänt igen, att en av våra klasskamrater flyttat, säger Theodor Andersson i klass 3A på Åkerstorpsskolan.

Klasskompisarna håller med. När Mitt i träffar 3A vill nästan alla prata om det som hänt: hur deras klasskompis Precious tvingats flytta på grund av kommunens tvåårsregel.

Hjälper med bostad i två år

Enligt regeln hjälper man nyanlända som anvisas till kommunen med bostad i två år. Men reglerna kan vara mer generösa, som i Stockholms där man bistår med boende i upp till fem år.

Kritiken från klassen är tung. De har precis läst om FN:s barnkonvention och tycker inte att Österåker följer delen som lyder ”Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa”.

Här brukade Precious sitta, men inte nu längre. Foto: Stefan Källstigen

Man ville inte leka då för då blev det jobbigare

– De var i uppror. "Vi ska skriva till kommunen." De öste ur sig och jag skrev ner allt, berättar läraren Camilla Elfström.

– Det är deras ord. De kom på allt.

Tom stol

Fort gick det också. Klassen fick besked att Precious skulle sluta den 25 september. Fem dagar senare var hennes sista. Då åt klassen glass, fick titta på film som Precious fick välja, och hon fick ett gosedjur av barnen.

Dagen därpå hade hon flyttat.

Kvar i klassrummet finns bara en tom stol, ett avskedskort som hon ritat till klassen och en skateboard och lite kläder som hon inte hann få med sig.

– Det var bråttom och hon prioriterade sina böcker, säger Camilla Elfström.
 

Det gick fort när Precious flyttade. Hennes skateboard och lite kläder blev kvar i skolan. Foto: Stefan Källstigen

Nu är det inte lika roligt att spela fotboll

Sjätte gången på ett år

Jenny Nyrén, rektor, på Åkerstorpsskolan bekräftar att Precious är det sjätte barnet i årskurs tre fått lämna skolan det senaste året på grund av tvåårsregeln.

Hur var det att ta avsked?

– Det var jättejobbigt. Hon har flyttat flera gånger och börjat om flera gånger, säger Saga Lilienberg.
Hon berättar att det kändes fel att le och ha roligt de sista dagarna innan Precious skulle sluta.
– Man ville inte leka då för då blev det jobbigare, säger hon.

Hur tror ni att hon har det nu?

– Jag tror hon är orolig och inte kan fokusera lika bra. Om jag var ny skulle inte jag kunna fokusera för jag skulle inte ha någon att vara med på rasterna, säger Signe Eriksson.

”Bäst på fotboll”

Vilmer Wallmo ser sammanbiten ut när han berättar att han bodde granne med Precious och att de brukade leka och ha sällskap till skolan:

– Det är tråkigt, säger han.
– Nu är det inte lika roligt att spela fotboll. Det är ingen som skrattar.

Walter Lindberg håller med:

– Hon skojade mycket och var bästa tjejen i klassen på fotboll.

Vad vill ni?

– Att man ska få stanna längre än två år, säger Frank Wadensjö.

– De borde få stanna minst tre år, eller fyra-fem år. Minst fem, fyller klasskompisarna i.

Michaela Fletcher (M): Vi följer barnkonventionen

Mitt i har talat med Precious mamma Elizabeth Njambere som berättar att hon och dottern flyttat till Linköping när bostadskontraktet i Österåker upphörde. Precious är ledsen och har frågat henne när hon får besöka sina klasskompisar igen.

Precious avskedskort till klassen hon trivts så bra i. Foto: Stefan Källstigen

Barnens insändare

Nu har det hänt igen!

En av våra klasskamrater har plötsligt fått sluta och flytta iväg. Hon hade varit ett år i vår klass, just börjat i tredje klass och börjat spela fotboll i IFK Österåker. Det är sjätte kompisen på bara ett år som försvinner från vår årskurs.

Vi är ledsna, upprörda och frågande! Varför måste nyanlända familjer lämna vår kommun efter bara två år? Ge dem hjälp att stanna längre och en möjlighet att stanna för gott!

Vi har fått lära oss om Barnkonventionen i skolan. I tredje artikeln står det: ”Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa”

Vi tycker inte att de som bestämmer i vår kommun har följt Barnkonventionen!

Vi undrar vem det är som bestämmer att det ska vara så här!

Vår kompis var tvungen att lämna alla sina kompisar, klasskamrater, grannar och fotbollskompisar. Hon kände stor oro och var ledsen och stressad. Nu måste hon börja om i en ny skola på en ny plats. Det är svårt att lära sig nya saker i skolan när man inte mår bra och är trygg.

Vi saknar henne! Nu räcker det! Vi vill inte vara med om det här igen!
 

Klass 3A, Åkerstorpsskolan

Visa merVisa mindre