Priset på en bostadsrätt på Lidingö har ökat med 24 procent sedan 2016 – vilket är mest i Stockholms län.

– Radhus och villor har gått upp ännu mer i pris. Detsamma gäller större lägenheter – fyror och femmor, säger Jakob Jahkopson, mäklare vid Fastighetsbyrån Lidingö.

– Sedan är utvecklingen ganska lokal inom Lidingö. Ett av de områden som haft starkast prisutveckling det senaste året är Dalénum.

Många säljer lägenheten i stan för att köpa hus på ön.

– Vi har alltid haft starka flyttströmmar från Östermalm och Vasastan. Folk som flyttar till Lidingö har ofta hunnit göra bostadskarriär inne i stan och vill nu ut till lugnet och närheten till naturen.

Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik, tror att prisökningen på Lidingö delvis beror på bostadsbristen.

– Närheten till stan är en viktig faktor. Under pandemin har många flyttat från bostadsrätter till villor och Lidingö är ju väldigt villatätt.

– Över tid har också bostäder varit en säker investering, trots att priserna redan ligger högt – Lidingö är en dyr kommun. Danderyd är ännu dyrare.

Mellan mars och augusti 2016 var medelpriset på en bostadsrätt på Lidingö drygt 3,5 miljoner kronor. Under samma period i år var medelpriset drygt 4,3 miljoner. Det innebär en ökning på drygt 800 000. Den fjärde största prisförändringen bland Sveriges kommuner.