Poppis. De större lägenheterna i Dalénum har varit särskilt populära under året, enligt mäklaren Jakob Jahkopson. Foto: Fastighetsbyrån Lidingö

Här har priserna ökat mest i länet

Det blir allt dyrare att köpa bostad på Lidingö. Här har priserna ökat mer än någon annanstans i länet, under de senaste fem åren.

  • Publicerad 14:55, 22 okt 2021

Närheten till stan är en viktig faktor.

Priset på en bostadsrätt på Lidingö har ökat med 24 procent sedan 2016 – vilket är mest i Stockholms län.

– Radhus och villor har gått upp ännu mer i pris. Detsamma gäller större lägenheter – fyror och femmor, säger Jakob Jahkopson, mäklare vid Fastighetsbyrån Lidingö.

– Sedan är utvecklingen ganska lokal inom Lidingö. Ett av de områden som haft starkast prisutveckling det senaste året är Dalénum.

Fullt upp. Fastighetsmäklaren Jakob Jahkopson har haft mycket att göra i år. Foto: Fastighetsbyrån Lidingö

Många säljer lägenheten i stan för att köpa hus på ön.

– Vi har alltid haft starka flyttströmmar från Östermalm och Vasastan. Folk som flyttar till Lidingö har ofta hunnit göra bostadskarriär inne i stan och vill nu ut till lugnet och närheten till naturen.

Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik, tror att prisökningen på Lidingö delvis beror på bostadsbristen.

– Närheten till stan är en viktig faktor. Under pandemin har många flyttat från bostadsrätter till villor och Lidingö är ju väldigt villatätt.

– Över tid har också bostäder varit en säker investering, trots att priserna redan ligger högt – Lidingö är en dyr kommun. Danderyd är ännu dyrare.

Mellan mars och augusti 2016 var medelpriset på en bostadsrätt på Lidingö drygt 3,5 miljoner kronor. Under samma period i år var medelpriset drygt 4,3 miljoner. Det innebär en ökning på drygt 800 000. Den fjärde största prisförändringen bland Sveriges kommuner.

24 procent dyrare sedan 2016

Priserna på bostadsrätter på Lidingö har stigit med 24 procent sedan 2016.

Ökningen i snitt i länet ligger på 16 procent under samma period.

Medelpriset på en bostad på Lidingö har ökat med 833 809 kronor jämfört med 2016.

Näst mest steg priserna på Vaxholm, följt av Nacka och Stockholm.

Visa merVisa mindre