Maria Rodriguez från Frösunda röstade på Moderaterna. Hon gillar inte bidrag och höga skatter, säger hon. Foto: Sara Flodin

Här har partierna sitt starkaste stöd

Frösunda är fortsatt blått, Hagalund knallrött och Kungshamra färgat av grönaste klorofyll. Men flera nya parti­färger har också letat sig in på den politiska paletten.

  • Publicerad 15:05, 22 sep 2014

Valdeltagandet i kommunvalet ökade marginellt i Solna. 80,8 procent röstade om hur staden ska styras de kommande fyra åren – en ökning med 0,7 procent.

Mer intressant är hur tidigare starka partifästen ändrat färg, ­eller hur andra snarare förstärkts.

I förra valet dominerade Moderaterna stort och hade över 40 procent av rösterna i 22 valdistrikt. I år kommer man bara över 40 procent i tre: Norra Frösunda, Frösunda centrum och Järva­staden-Råstahem.

Frösundabon Maria Rodriguez är dock en av dem som även i år röstade blått.

– Jag ska säga varför. Det finns en reklam som jag gillar. Det står ”Mindre skatt, mindre bidrag, mer jobb”. Just det med mindre bidrag gillar jag, säger hon.

Hennes tro på Moderaterna är fast förankrad.

– Jag är från ett socialistiskt land, Kuba. Socialister babblar mycket, men inget händer. De ljuger. Grunden i samhället är ekonomi och att man jobbar, säger hon och tillägger, innan hon springer in på Ica på Gustav III:s boulevard:

– Jag är 67 år – och jobbar!

I valdistriktet för Hagalund centrum såg röstfördelningen ut på annat sätt. Här röstade cirka 44 procent på Socialdemokraterna, och stadsdelen är fortsatt röd, och på vissa håll än rödare.

– Jag har ett 6-årigt barn i skolan och jag röstade på Socialdemokraterna för att de lovade att förbättra skolorna, säger 35-åriga hemtjänstjobbaren Ubah Isse, som är på väg in på Hemköp.

Även 24 åriga Selam, lade sin röst på Socialdemokraterna.

– Jag känner att det krävs en förändring. Det finns inga skolor här i Hagalund, och det behövs fler satsningar på unga.

Stadsdelen Kungshamra, med sin höga andel studentlägenheter, står också ut. Hör röstade majoriteten, 23,6 procent, på gröna Miljö­partiet, men också Centern, 6,2 procent.

Här finns också flest rosa anhängare till Feministiskt initiativ. FI fick 5,3 procent, vilket dock inte räckte till en plats i kommunfullmäktige.

Sverigedemokraterna fick flest röster i Bagartorp: 7,5 procent. De gjorde även för första gången entré i kommunfullmäktige med tre mandat.