Grönområde. Dammen vid Bergslagsvägen har blivit knallgrön. Änderna verkar dock ta förändringen med ro. Foto: Tina Lund

Här har Hässelby fått en knallgrön oas

Den lilla dammen vid Bergslagsrondellen är vanligtvis en färg som nog kan kallas grön. Men nu är den knallgrön. Vad kan det bero på? Vi hörde oss omkring för att få svar.

  • Publicerad 16:59, 13 aug 2020

När Hässelbybon Tina Lund kom cyklandes med sin son vid Bergslagsrondellen så såg de att den lilla dammen var knallgrön. Hon tog en bild på vattensamlingen och lade upp den i en lokal Facebookgrupp.

Ganska snabbt kom de i kommentarsfältet fram till att färgämnet pyranin låg bakom kulörskiftet. Den bedömningen delas av Fred Erlandsson, limnolog (alltså inlandsvattenexpert) på Stockholm Vatten och Avfall.

– Det används för att färga fjärrvärmevatten, så det kan särskiljas från annat vatten. Pyranin är inte giftigt, utan det är till och med livsmedelsklassat. Men det ser ju väldigt grönt ut, säger han.

Provtryckta ledningar

Att det hamnat i den här lilla dammen beror på att Stockholm Exergi har provtryckt sina fjärrvärmeledningar i Vinsta, berättar Fred Erlandsson.

– Då har det runnit över till dagvattensystemet, och kommer vatten till Vinsta så kommer det till den här dammen. Det ska även ha läckt ut lite i Nälsta dike.

Därför kan du se grönt vatten i Mälaren i helgen

Renhållningsfunktion

Den lilla dammen är inte bara till för att ge kringliggande lägenheter sjöutsikt, utan den renar även dagvatten från föroreningar.

– Till exempel sätter sig tungmetaller på sand och slam, då finns dammen där för att föroreningarna ska fastna där istället för att komma ut i våra sjöar, säger Fred Erlandsson.

Och knallgrön förblir den tills dess att regnet kommer.

– Börjar det regna tar det inte lång tid innan färgen försvinner. Men regnar det inte försvinner det inte automatiskt.

Änderna då? Måste man vara orolig för deras skull?

– Nej, det behöver man absolut inte vara.