I flera veckor nu har Folkhälsomyndigheten (FHM) rapporterat om en minskad smittspridning i landet. En minskning som även märkts av i norrortskommunerna.

För vecka 20 dök antalet smittade i exempelvis Täby under 100-gränsen för första gången det här året.

Samtidigt vaccineras allt fler personer i högre takt. Danderyd och Vaxholm är de kommuner, tillsammans med Norrtälje, i Stockholm där över hälften av den vuxna befolkningen har fått minst en spruta.

– Även om vi har en god utveckling är det väldigt viktigt att vi fortfarande förhåller oss till de åtgärder som gäller, sa Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på FHM, under dagens presskonferens.

Hon hänvisar till råden om att hålla avstånd och jobba hemma och trycker även på att det är fortsatt viktigt att avstå från sociala träffar.

– Vi ser fortfarande att det sker sådana, och där det då blir smittspridning.

Så många smittas i din kommun

Totalt 247 personer rapporteras smittade med covid-19 i norrortskommunerna Täby, Danderyd, Vallentuna, Vaxholm och Österåker under vecka 20. En kraftig minskning från de två föregående veckorna.

https://www.mitti.se/nyheter/kraftig-minskning-466-smittade-i-norrortskommunerna/repuet!7NmRBD8vrylKvgbu6n85ag/

https://www.mitti.se/nyheter/coronarapport-701-smittade-i-norrort/repuen!EdfTERn@GqQhwni4j6dDGQ/

I Täby rapporteras 97 nya fall, den lägsta siffran det här året. Det samma gäller för Danderyd där 28 personer smittats. I Vallentuna var siffran 40, Vaxholm, 24, och i Österåker 74.

Samtidigt rapporteras totalt sex nya dödsfall i kommunerna, efter flera veckor utan rapporter om avlidna. Två fall i Danderyd, två i Täby, ett i Vallentuna respektive Österåker.

Avdelningschef Karin Tegmark Wisell påminde under presskonferensen att det kan finnas en eftersläpning i siffrorna. Alltså att dödsfall från tidigare veckor rapporteras in senare – och då ger utslag i statistiken.

– Det gäller också antalet avlidna, där vi har en eftersläpning.

I Stockholm län rapporteras totalt 3394 nya fall, jämfört med 5602 från veckan innan.

Hög takt på vaccineringen

Vaccineringstakten i norrort är förhållandevis hög.

Flest som har fått minst en spruta bor i Vaxholm och Danderyd, där 53 respektive 50,7 procent har påbörjat sin vaccinering. I Täby, 48,4 procent, Vallentuna, 45 procent och Österåker 47,9 procent.

Det är höga siffror jämfört med Stockholmssnittet, som ligger på på 37 procent. Solna och Sundbyberg ligger fortsatt i botten – vilken Region Stockholm tidigare förklarat är det bor färre äldre i de kommunerna – med 32,9 och 35,1 procent som har fått en spruta.

Totalt har 72 612 personer i norrort fått minst en spruta, enligt den senaste rapporten.

FHM meddelade även att vaccineringstakten är fortsatt hög i resten av landet och att 85 procent av åldersgrupperna som är 65 år eller äldre väljer att vaccinera sig.

Tydligt samband

Enligt myndigheten finns det ett tydligt samband till smittspridningens minskning.

– Vi ser en tydlig effekt av vaccinationerna på antalet sjukdomsfall. Vaccinen har god effekt på sjukdom, men förväntas inte förhindra samtliga fall, säger Karin Tegmark Wisell.