I slutet av mars fick 140 flyktingar från Ukraina plats på evakueringsboendet vid Sankt Göransgatan.

Tanken var att de skulle bo i Stadshagen i en eller två veckor innan de fick uppehållstillstånd och hamnade på någon av Migrationsverkets anläggningar.

Men många har blivit kvar längre än så, uppger Åsa Öttenius, vd för Stiftelsen SHIS Bostäder.

Hon berättar att informationen från Migrationsverket om vad som ska hända med flyktingarna i Stadshagen i princip varit obefintlig.

– Vi har därför ingen information att ge till hyresgästerna. Tyvärr, det är de som kommer i kläm.

1 juli träder ny lagstiftning i kraft som innebär att Migrationsverket ska börja anvisa skyddsbehövande till kommunerna. Kommunerna tar samtidigt över ansvaret för att ordna boenden åt dessa personer.

Ska vidare

Förhoppningen är bland annat att färre personer ska behöva flytta från de kommuner där de i dag befinner sig.

Enligt Åsa Öttenius är det dock i dag omöjligt att svara på om lagändringen betyder att flyktingarna i Stadshagen har större chans till ett mer långsiktigt boende i Stockholm. Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst säger att man i dagarna har ett inplanerat möte med Stockholms stad för att tala om lagändringen.

Eftersom 37 000 personer från Ukraina har sökt skydd i Sverige är det är ett omfattande arbete att ordna med till exempel upphandling av boenden. Enligt Pierre Karatzian har Migrationsverket förståelse för att de som bor i Stadshagen befinner sig i en osäker situation och vill veta var de ska få bo på längre sikt.

– Detta är tänkt som ett tillfälligt evakueringsboende och tanken är personerna ska vidare till mer långsiktiga boendeplatser. Detta är något som Migrationsverket arbetar aktivt med och vi informerar berörda personer så fort det finns besked gällande boendesituationen.