Här har en mystisk figur flyttat in

Julafton närmar sig med stormsteg och som alla vet har tomten fullt upp i sin verkstad. Därför har han skickat ut sin medhjälpare, Nissen, som nu har flyttat in på förskolan Blomsterkungen i Hässelby.

  • Publicerad 15:19, 15 dec 2017

I ett hörn på förskolan Blomsterkungens avdelningar står ett pyttelitet bord, cirka fem centimeter högt, med en tillhörande stol. På bordet står en skål, nästan i fingerborgsstorlek, med resterna av havregrynsgröt. Här har tomtens medhjälpare Nissen flyttat in – och struntat i disken.

Det hela började för ett par veckor sen när Andreja Sindler som jobbar som barnskötare på förskolan fick en idé. Hon upptäckte appen Santa spy cam som gör det möjligt att spela in klipp där det ser ut som att en liten nisse i gröna kläder smyger omkring i förskolans lokaler.

Förskolan jobbar mycket med teknik och Andreja tyckte att appen var något de borde testa på.

– Jag tänkte bara att det skulle vara en liten grej. Men sen började personalen på de andra avdelningarna att haka på, säger Andreja.

Mystisk. Var har han fått tag på allt material till sitt hus? Och hur kommer han egentligen in genom dörren? Frågorna om Nissen är många. Foto: Mikael Andersson

Ger barnen uppdrag

Så när barnen kom tillbaka efter en helg för ett par veckor sedan hade plötsligt det lilla bohaget poppat upp och de fick veta att de nu hade fått Nissen som inneboende på förskolan. Ett filmklipp på Nissen fungerade som bevis.

Nu sitter förskolebarnen samlade runt det lilla huset. De försöker viska med varandra – ett par stövlar utanför en fastklistrad liten dörr på väggen visar nämligen att Nissen ligger där inne och sover.

– Var har han hittat alla sakerna till huset? Kanske i tomtelandet, funderar Elliot, 5 år, högt för sig själv.

Det råder stor spänning kring den nyinflyttade. När Nissen inte busar runt på nätterna (och badar i barnens legolåda) ser han till att hålla barnen sysselsatta. Syftet är nämligen att Nisse-leken ska vara lika mycket en pedagogisk verksamhet som en rolig.

– Nissen skickar små lappar med uppdrag till barnen varje dag, säger förskoleläraren Maria Serrander.

Dagens uppdrag: leta QR-koder* som Nissen gömt på olika platser i förskolan. Bakom varje QR-kod som personalen skannar på en surfplatta döljer sig ett nytt uppdrag.

Aktivitet. Varje dag får barnen uppdrag från Nissen. Förskoleläraren Maria Serrander håller upp det stora brevet som innehåller dagens uppdrag. Foto: Mikael Andersson

Spännande. Det tjoas för fullt när barnen samlas framför en stor skärm och ser ett filmklipp på Nissen när han smyger runt i deras lokaler. Foto: Mikael Andersson

"Ska vara roligt och spännande"

Till sist har barnen hittat den sista koden. När personalen skannar den dyker ett filmklipp upp på en stor skärm. Där syns Nissen kika fram. Barnen känner snart igen platsen Nissen befinner sig på.

– Hissen! Han är vid hissen!, ropar de och springer dit.

Andreja Sindler knackar på hissdörren. Luften är spänd av förväntan. Hissdörrarna går upp och där inne står en stod röd brevlåda med texten Tomteland som Nissen lämnat. På så sätt fortsätter leken, imorgon ska barnen skriva brev till tomten och posta i lådan.

– Vi vill att det här ska föra oss och barnen närmare varandra. Det ska vara roligt och spännande att vara här. Det här blir något som alla är engagerade i och vi får se vad det leder oss, säger Maria Serrander.

Och det märks att barnen är engagerade. Men också fullt konfunderade över Nissen som smiter iväg så fort de närmar sig.

– Hur går det till? Han är så snabb, vi måste nästan fånga honom!, säger Stella, 4 år.

Hon fortsätter:

– Han är nog lite blyg för oss, säger hon och får medhåll av Leo:

– Ja, eller rädd, säger han.

De fingrar försiktigt på Nissens möbler. Knackar lite på dörren för att se om han kanske vaknar. Nä, inte idag heller. Barnen är fulla av frågor om den lika mystiska som spännande Nissen. Men att öppna dörren och väcka honom går inte, den är ju fastlimmad på väggen. Och hur kommer Nissen egentligen in genom en fastlimmad dörr?

– Det är hans hemlighet, säger Leo.

*QR-koder en sorts streckkod som kan innehålla olika typer av information som länkar, ljud och bilder.