Höstlov. Hurra! Nu har det börjat! Foto: Mostphotos

Här har du att göra under höstlovet 2021

Bokfrukost, prova-på-karate och clowner. Nu är det höstlov. Mitt i listar saker att göra för dig som är ledig i Österåker och Vaxholm.

  • Publicerad 12:51, 31 okt 2021

Man får en macka och nåt varmt att dricka så man kan mysa medan vi läser.

Nu har kommunerna laddat med aktiviteter för dig som har höstlov.

Vi börjar med Vaxholm. Redan på måndag, 1 november, första lovdagen, är det prova-på klättring på Skypark på Eriksö och dagen därpå Fångarna på fortet, på Kastellet förstås. På torsdagen bjuds det på prova-på hockey eller konståkning i ishallen och på lördagen är det prova-på-karate.

För lässugna ordnar Vaxholms bibliotek en tipsrunda om Ronja Rövardotter. Fina bokpriser utlovas och alla som deltar får ett pyssel med tema Ronja Rövardotter.

Fritidsgården i Vaxholm är öppen på onsdag, torsdag och fredag under sportlovsveckan. Se mer på instagram @vaxholmsfritidsgard.

Mekanisk tjur i Österåker

I Österåker håller Bergagården öppet måndag till fredag under höstlovsveckan. För fler detaljer, se fritidsgårdarnas egen sajt.

– Vi har tre lite större grejer – en mekanisk tjur, bubbleball i Hackstahallen och bowling. För bowlingen krävs anmälan, säger Joel Lundgren, samordnare på Bergagården.

På Österåkers bibliotek blir det också en del skoj – ett författarbesök och en bokfrukost.

Vad gör man på en bokfrukost?

– Då kommer vi som jobbar med barn och ungdom att tipsa om bra böcker, läsa högt och kanske blir det nåt litet pyssel. Och så kommer man få en macka och nåt varmt att dricka så man kan mysa medan vi läser, säger Mathilda Fitoussy, bibliotekarie.

Bokfrukosten riktar sig till barn i åldern cirka 8 till12 år. Den är gratis men föranmälan krävs.

Clownföreställning

På onsdagen blir det clownföreställning med Trio Smack på Berga teater. Biljetterna är gratis och bokas på Österåkers bibliotek eller via roslagen.se. För mer info om kommunernas höstlovsaktiviteter se respektive kommuns hemsidor.

Ett lov för att ta upp potatis

Kallades förr potatislov – då barnen behövdes hemma för att hjälpa med att ta upp potatisen.

Höstlovet infördes under 1980- och 1990-talet

Kallas även allhelgonalov, novemberlov och sedan 2015 även för läslov.

Höstlovet är lov för eleverna. För lärarna är det både lov och jobb i form av studiedagar.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre