Hägersten-Älvsjö förtätas i rask takt. Flera stora projekt pågår för fullt, som Älvsjöstaden med totalt 1 775 bostäder och utvecklingen av Telefonplan med totalt 5 400 bostäder.

Och det kommer mer. Här intill listar Mitt i ett antal av de större byggprojekt som kan vara bra att ha koll på. Tillsammans tillför de tusentals nya invånare och förändrar många miljöer, om de förverkligas.

Ett av de största är projektet i Marievik med 961 bostäder, bland annat i en 32 våningar hög skrapa. Björn Mattisson-Richter, som bor på Liljeholmskajen, är positiv.

– Husen som står här nu är jättefula. Det är dags att försköna området. Bostadsbristen är dessutom stor. En del tycker att området är för tätt redan men vi har ju både Årstaskogen och vattnet så jag känner inte så, säger han när Mitt i träffar på honom vid kajen.

Björn Mattisson-Richter har inget emot 32-våningshuset. Andra är tveksamma:

– Jag tycker att många nya bostadsområden är fina och det är bra att man bygger fler bostäder. Men 32 våningar är för högt och inte anpassat till miljön runt omkring, säger Annika Lundberg, som också bor i området.

Projektet överklagades

Detaljplanen för Marievik klubbades i kommunfullmäktige i februari 2021. Ändå står projektet och stampar. Orsaken är överklaganden, som fick avslag i mark- och miljödomstolen men fått prövorätt i Mark- och miljööverdomstolen. De klagande tycker bland annat att husen planeras för tätt, att skalan är för hög och att grönytorna är för få.

De fem byggherrarnas tilltro till projektet är dock stark.

– Vi tror på den här planen och vill förverkliga den men vi måste förstås invänta den rättsliga processen. Det kan tyvärr ta lite tid, säger Benny Svärd, JM:s projektchef för Marievik.

Flera skrapor planeras

Att bygga högt är ett sätt att spara dyrbar mark och skapa ett landmärke. Utöver det i Marievik är fler riktigt höga hus på gång – och kan förändra skyline runtom i stadsdelen. I Solberga planeras ett 22 våningar högt hotell nära E4, och vid centrala Telefonplan kan 20–30 våningar höga hus komma att byggas. Fullmäktige antog också nyligen en detaljplan i Axelsberg där ett 24-våningshus ingår.

Projekten på listan härintill är ett urval. Runt om i Hägersten-Älvsjö finns fler byggplaner i olika stadier, större och mindre. De tillför bostäder som behövs i Stockholm – men krymper samtidigt grönområden som invånarna uppskattar. Trycket på den grönska som finns kvar blir också hårdare när fler ska dela på den.

1. Marievik. Kontorsområdet omvandlas till ett kvarter med 961 bostäder, tre förskolor, kontor, servicelokaler, nya parker och ett torg. Högsta huset kan få 32 våningar. Kajen rustas upp.

Status: Detaljplanen antogs i kommunfullmäktige i februari 2021. Överklagat till Mark- och miljööverdomstolen, som beviljat prövorätt.

2. Lövholmen. 1 500–2 000 nya bostäder planeras i det gamla industriområdet i Liljeholmen. En högstadieskola ingår, liksom tre förskolor i bottenvåningar.

Status: Samråd om ett förslag till detaljplan tidigast i slutet av 2022.

3. Aspuddens centrum. Centrumet ska växa med 270 nya bostäder, servicelokaler och ett nytt torg. Villorna bakom centrumet rivs.

Status: Detaljplanen ska ut på granskning i maj. Ett antagande är planerat 2022/2023.

4. Örnsbergs industriområde. 700–1 200 bostäder planeras.

Status: Samråd planeras andra kvartalet 2022. Antagande planeras under 2023.

5. Axelsbergs centrum. 120 nya bostäder, varav 100 i ett 24 våningar högt hus. Övriga 20 byggs i centrumbyggnaderna, som får fler våningar.

Status: Antogs i fullmäktige i februari 2022.

6. Selmedalsvägen. 450 lägenheter och två förskolor ska byggas längs vägen, en bit från Axelsbergs centrum.

Status: Detaljplanen godkändes i stadsbyggnadsnämnden i december 2021. Planerad för antagande i fullmäktige våren 2022.

7. Centrala Telefonplan. 1 000 bostäder, förskolor och park.

Status: Samråd tidigast i slutet av 2022. Antagande tidigast i slutet av 2024.

8. Mellanbergsstråket. Cirka 200 bostäder planeras i grönområdet som ligger vid Hägerstenåsen.

Status: Programsamråd planeras i slutet av 2022.

9. Norra Solberga. 220 nya bostäder planeras längs Folkparksvägen, Kontrollvägen och Safirgränd, liksom ett 22 våningar högt hus med hotell och kontor.

Status: Har varit på samråd. Ett antagande planeras i början av 2023.

10. Älvsjö, fyra projekt: Vid Johan Skyttes väg/Segervägen/Sjättenovembervägen ska villor rivas för att ge plats åt 220 nya bostäder.

Status: Projekten befinner sig i olika stadier i detaljplaneprocessen,