Det är avslutningsträff för schackklubben på Essingeskolan. Bland bönder och löpare står bullar och saft.

Vid ett av brädena spelar Anton Öström och Silas Bergström ett parti. Killarna går i femman och har precis varit med och vunnit Schack56:ans riksfinal där Essingeskolan tog alla tre pallplatser.

– Det är jätteroligt att tävla för man får en bra gemenskap. Man åker ofta iväg till stora lokaler där det pratas mycket, men när alla börjar spela blir det tyst, säger Anton.

Varför är Essingeskolan så bra på schack?

– Det är Marias förtjänst. Det är hon som motiverar oss.

Maria heter Helle i efternamn och är förstelärare i matematik och schack.

Första schackdraget tog hon 2008 då hon hade en fyra på skolan som ville vara med i schacktävlingen Schackfyran.

– Jag kunde inte spela schack, men sa att vi självklart kunde testa. Sedan började jag gå utbildningar och ju mer forskning jag har tagit del av, desto mer förstår jag hur bra det är.

Ger upp

Numera har alla lärare på skolan gått pedagogiska utbildningar i schack vid Sveriges schackförbund. I dag har eleverna från f-klasserna och upp till sexorna schack i skolan.

Och skolan har gott rykte i Schacksverige.

– Det var en elev i min klass som spelade i schackfyran, när motståndaren såg på tröjan var vi kom från sa han ”jaha du är från Essingeskolan, då ger jag upp”, säger Maria.

Eleverna har schackteori på lektionstid, barnen får schackläxor och så finns schackklubben som är frivillig efter skoltid.

– Och så fort vi är klara med en uppgift på en lektion får vi spela schack på Chessity och Lichess som är hemsidor där man kan spela schack, säger Anton.

Vad är det ni gillar med schack?

– Det är jätteroligt. Man blir smartare, bättre på problemlösning och får tänka i flera steg. Och man blir bättre på matte.

Essingeskolan har väldigt bra resultat i matematik – av dem som gick ut sexan i våras fick 68 procent betyget A på nationella proven. Och alla i trean blev godkända på de nationella proven i matematik.

– Det är strategi, problemlösning och att man tänker i flera steg i schack. Schackspelare har väldigt lätt för att programmera också, säger Maria.

– Matte är ju att man bryter ner problem i mindre bitar, fyller Silas i.

Ett annat plus är att barnen blir bättre på att koncentrera sig.

– Barn i dag är vana vid snabba inskjut. Här behöver man tvärtom sitta och tänka vilket är jättenyttigt, säger Maria Helle.