Nya hemmet på Djurgården för vattensalamandrarna. Foto: Eva Tonström/Mostphotos

Här har 1000 salamandrar fått ett nytt hem

Nu är alla vattensalamandrar från Loudden på plats i den nyanlagda dammen på Djurgården. Totalt flyttades 1 000 djur till sitt nya hem.

  • Publicerad 16:31, 10 jul 2019

Sedan några veckor tillbaka är alla vattensalamandrar som tidigare bodde intill cisterner i Louddens oljehamn, på plats i sitt nya hem på Djurgården. Totalt har man flyttat på 1 000 (!) salamandrar under en månads tid eftersom området vid Loudden ska bebyggas av bostäder.

– Två ekologer jobbade i flera veckor med att räkna, mäta och väga varje djur, och transportera dem till Djurgården, säger Peter Wiborn, projektledare och ekolog på stadens miljöförvaltning.

Lågt vatten

Tidningen berättade i vintras att man hittade en koloni med stora och mindre vattensalamandrar vid Loudden i samband med en miljöinventering inför att det ska byggas bostäder på platsen.   

Den nya dammen ligger vid Hunduddsvägen nära Kaknästornet. Platsen är en hästhage som ofta översvämmas med vatten, enligt Peter Wiborn.

– Det har tidigare varit en våtmark där så det är ett perfekt ställe att anlägga en damm, säger han.

Just nu är vattennivån i dammen låg och orsaken är att det har regnat för lite under våren.

– Vattnet har sjunkit en hel del, men det är ingen fara, det finns vatten så de klarar sig. Dammen är två meter djup och det pumpas nytt vatten hela tiden från en vattentäkt i närheten, säger Peter Wiborn.

Dammen är inte öppen för allmänheten för att inte störa salamandrarna men det kommer att ordnas besök från exempelvis förskolor, enligt Peter Wiborn.