Trots stadens besked om att det inte blir nån gran i Hässelby strand så har Maltesholmstorget nu fått sitt träd. Foto: Rolf Nordin

Här hånas staden efter missen med julgranen

När det framkom att staden inte kommer ställa upp en gran på Maltesholmstorget bestämde sig en Hässelbybo för att ta saken i egna händer. Och nu har Hässelby strandsborna fått vad som antagligen är stadens minsta gran.

  • Publicerad 14:45, 9 dec 2019

När Hässelbybon Rolf Nordin nåddes av nyheten att staden inte hade tänkt ställa upp en gran på Maltesholmstorget i Hässelby strand bestämde han sig för att själv göra något åt saken.

Han köpte en plastgran, den minsta han kunde hitta, och ställde upp den mitt på torget.

– Jag tyckte Hässelby strandsborna skulle få sin utlovade gran, och jag ville retas lite med tjänstemännen på kommunen för deras senfärdighet, säger Rolf Nordin.

Med glimten i ögat

Rolf Nordin tog också bilder på granen och lade upp den i en Facebookgrupp, där han skämtsamt skriver att staden och trafikkontoret efter många och långa sammanträden beslutat att sätta upp en gran. Men det fanns en nackdel:

"Julgransbudgeten för innevarande år var emellertid så hårt ansträngd att den bara räckte till en ganska diminutiv julgran och av plast. Budgeten tillät ingen utsmyckning i form av belysning eller kulörta lampor", skrev Rolf Nordin.

– Jag gjorde det med glimten i ögat, och det var uppskattat, säger han.

Nu är det upp till andra att pynta granen, menar Rolf Nordin. Foto: Rolf Nordin

Trafikkontoret hann inte

Anledningen till att staden inte ställer upp en gran eller fixar belysning i år, är enligt trafikkontoret att det inte hanns med i planeringen. Torget har nämligen nyligen varit en byggarbetsplats. Den förklaringen har Rolf Nordin inte mycket till övers för.

– Torget har stått klart sen i somras, det har funnits alla möjligheter att fixa en gran. Jag vill inte använda grova ord, men det var tråkigt att de inte kunde anstränga sig mer. Det fick bli det här istället, säger Rolf Nordin.

Ska du även fixa julbelysning till granen?

– Nej, nu får andra ta över. Jag lämnar den här ifall någon annan vill pryda den.

När StockholmDirekt vänder sig till berörda tjänstemän i staden för att höra hur de ställer sig till protestprydnaden, blir beskedet de kommer låta granen vara.

– Trafikkontoret kommer låta granen stå kvar på Maltesholmstorget, vi tänker inte agera (gran)skningsnämnd när det kommer till att sprida julstämning i staden, skriver Anton Thörner, handläggare på trafikkontoret, i ett mejl.

Därför blir det ingen julgran i Hässelby strand

Står kvar

Efter artikeln publicerats tog sig Rolf Nordin ned till torget för att se till granen. Och han kan meddela att den har pyntats.

Foto: Rolf Nordin

Och än lite senare sattes kronan på verket.

Olivia-May Keller och Matilda Sjöstedt Mendoza såg till att göra granen ännu finare. Foto: Emilia Goodwill Keller

... och så fick Hässelby strand sin pyntade gran tillslut. Foto: Emilia Goodwill Keller