Tore Andersson och Adde Tjärnberg trivs bland master och paraboler på Kvarnberget. Föreningen arrangerar ibland kurser i radioteknik för ungdomar. Foto: Sofia Ekström

Här hålls pojkdrömmar vid liv

De vill prata med hela världen men tycker att det är fusk att kontakta folk via e-post och Facebook. I en djup skog på ett högt berg håller Kvarnbergets amatörradioförening tekniktunga pojkdrömmar vid liv. Roger that!

  • Publicerad 16:23, 17 mar 2014

Det är en imponerande syn att komma till Kvarnberget i Vallentuna där Kvarnbergets amatör­radioförening håller till. Redan från vägen syns de höga masterna som reser sig mot den blå himlen. Litet närmare dominerar en enorm parabol, som en jättehand som stäcker sig ut i rymden efter kontakt.

Innanför grindarna kryllar det av tekniska prylar, i baracker, på marken och i luften.

Uppe i en mast experimenterar två medlemmar med snabb internetöver­föring i glapp som finns mellan upptagna radio- och tv-frekvenser.

– Här pågår det projekt jämt! Men det blir sällan något färdigt, säger föreningens ordförande Tore Andersson, när han visar runt.

För honom är det en gammal pojkdröm att hålla på med radio och radioteknik. Hela Kvarnberget är som en jättelik lekplats för teknikintresserade män – ingen av de 39 medlemmarna är kvinnor, även om föreningen i sin medlems­rekrytering vänder sig både till unga tjejer och killar.

Från början bedrev Totalförsvarets Forskningsanstalt (FOA)avancerad forskning på platsen. Men när deras verksamhet avslutades fick föreningen överta huset. Master, antenner och annan teknik som finns där i dag har medlemmarna bekostat själva.

För att få sända amatörradio måste man ha ett certifikat utfärdat av Post- och telestyrelsen. I Sverige finns ungefär 13 000 certifierade. En stor del av verksamheten går ut på att tävla.

– Det finns många tävlingar på många olika nivåer. Ofta handlar det om att få kontakt med så många som möjligt så långt bort som möjligt inom ett dygn, förklarar Tore Andersson.

Radioamatören Adde Tjärnberg visar hur det kan gå till och får snabbt kontakt med en radioamatör i Atlanta, Georgia, USA

– Alfa delta delta echo, here just north of Stockholm. We’re actually having a demonstration for a local magazine, säger han.

Men uppmärksamhet från pressen gillar inte radioamatören i USA.

– Negative, negative no log, no contact, avslutar han.

– Roger that! säger Adde.

Tore och Adde brister ut i skratt.

– Det finns en del freaks i den här hobbyn, säger Tore.

Ändå är fascinationen med radio just att få kontakt med långt borta via en brusig linje, trots att det går så mycket lättare med facebook och e-post.

– Det är fusk! säger Tore.

Fakta

Sände the Arks avskedskonsert mot månen

När the Ark hade sin sista konsert på Gröna Lund 2011 sände Kvarnbergets amatörradioförening hel konserten ut i rymden mot månen med hjälp av sin stora parabol. De riktade sina sändare så att månen kunde höra konserten.

Föreningen vill och kan hjälpa till när mobiltelefonnätet slås ut. Kvarnbergets radioamatörer vill gärna delta i kommunens krisberedskap.

Källa: Kvarnbergets

amatör­radioförening

Visa merVisa mindre