Majestätisk.Tommy Solum, Göran Svensson, Magdalena och Hans Kellerman och Helle Carlsson vid den gamla tryckpressen Johanna på Litografiska museet i Huddinge. Foto: Sacharias Källdén

Här hålls gammal teknik vid liv

Visste du att Sveriges enda litografiska museum finns i Huddinge? Här kan du se tryckpressar från 1800-talet, lära dig om tekniken och kanske gå en egen kurs. Den 5 september är det vernissage för Hans och Magdalena Kellermans "Rolf och andra råttor".

  • Publicerad 16:54, 3 sep 2021

Foto: Sacharias Källdén

Kostymdesign

Tecknar. Kostymdesignen Helle Carlsson gör en tuschteckning på en kalksten. Motivet är en scen med skådespelarna Jonas Karlsson och Johan Ulvesson från uppsättningen av "I väntan på Godot" på Dramaten, som Helle designade kostymerna till.

Hon tecknar spegelvänt på stenen och fuktar den sedan med vatten. Tekniken bygger på att fett och vatten stöter bort varandra.

Helle är stipendiat på Litografiska museet och ska ha en utställning på museet i oktober.

Visa merVisa mindre

Foto: Sacharias Källdén

Förberedelser

Vernissage. Hans och Magdalena Kellerman förbereder utställningen "Rolf och andra råttor" som har vernissage den 5 september. I utställningen visas illustrationer från en barnbok som de gjort tillsammans, där Magdalena skrivit historien och Hans gjort illustrationerna.

De är båda scenografer och Hans fastnade för litografin för tio år sedan. Sedan dess har han tillbringat mycket tid på museet och han håller också i workshops.

Visa merVisa mindre

Levande museum

Erfarenhet. Tommy Solum vevar i gång en av de gamla tryckpressarna. Han är före detta tryckare och nu den enda som är anställd vid museet.

Museet drivs av en ideell förening, med stöd av Huddinge kommun. Det har öppet tisdag till fredag samt söndagar och tar emot drop in-besök. Man kan också boka guidade turer. Dessutom hålls populära kurser och workshops, höstens kurser är redan fulltecknade.

Det är ett levande museum och konstnärer kan betala en symbolisk summa för att arbeta i och använda sig av museets material och redskap. Väggarna i den vackra byggnaden är täckta av hyllor. Men i stället för böcker är de fyllda med slipade kalkstenar.

– Det är en speciell sorts kalksten som finns i Tyskland och det börjar bli ont om den, säger Göran Svensson.

Visa merVisa mindre

Anrik tryckpress

Majestätisk dam. Tryckpressen "Johanna" från 1897 är så stor att det krävdes flera truckar för att ta in den och sedan byggdes golvet upp runt omkring den.

– Det var egentligen kring Johanna som museet byggdes från början. Det finns bara ett fåtal sådana här stoppcylinderpressar kvar i världen, berättar Göran Svensson, som är ordförande i Litografiska museet.