Här görs tyg av Söders kända landmärken

Skatteskrapan, Sofia kyrka och Sjöstadsbåten. På den dagliga verksamheten Individkraft skapas tyger med tryck inspirerade av Södermalm. – Här kan man få en kreativ fristad, säger Madelene Aremo, hantverkspedagog.

  • Publicerad 13:46, 2 nov 2017

Individkraft på Folkungagatan är en daglig verksamhet inriktad på kultur, hantverk, musik och friskvård. Deltagarna är personer med till exempel intellektuell funktionsnedsättning, autism eller psykisk ohälsa.

– Här kan man få en kreativ fristad. Bli sedd för den man är. Det finns inget krav på att man måste prestera, utan man utgår från där man är just i dag, säger Madelene Aremo, som arbetar som hantverkspedagog.

Tryck med Södermotiv

Hon har tillsammans med deltagarna tagit initiativ till en serie textiltryck inspirerade av Södermalm, med motiv gjorda av olika deltagare. Här kan man se flera kända landmärken på Söder, allt från Skatteskrapan till båtfärjan Emelie i Sjöstan och Sofia kyrka.

Trycken syr deltagarna sedan kuddar av eller gör kylskåpsmagneter, brickor och böcker under varumärket ”Made in Sofo”.

Bra sätt att komma ut

En av deltagarna är en kvinna som i dag sitter och syr i ateljén.

– Det känns bra att komma hit, det kan vara svårt annars att komma ut. Jag har gått hemma i nästan tjugo år. Men jag tycker om att komma hit och få träffa folk.

Och det är just samvaron som är extra viktigt för många av deltagarna som kommer till den dagliga verksamheten.

– De flesta som kommer hit vill ha en social gemenskap. Många är väldigt ensamma, säger Magnus Lindblom, som var den som drog i gång Individkraft för fyra år sedan.

Allt från data till musik

Förutom konstnärliga projekt erbjuds bland annat it-kunskap, musikverkstad och samtal. Eller att man bara sätter sig ner och tar en fika tillsammans.

Magnus Lindblom tycker att bland det bästa med jobbet är att man kan göra en skillnad i någons liv.

– Att vara en ljuspunkt i deras vardag, säger Magnus Lindblom.

Fakta

Vill minska klyftan

Individkraft är en daglig verksamhet på Folkungagatan där personer med intellektuell funktionsnedsättning, autism eller autismliknande tillstånd erbjuds en verksamhet på dagtid.

Deltagarna kommer även från socialpsykiatrin. Verksamheten vill minska klyftan mellan funktionsnedsatta och samhället.

De flesta deltagarna bor på Södermalm, men även personer deltar från övriga Stockholms stad, Nacka och Danderyd.

Det finns även andra former av daglig verksamhet på andra dagcenter på Södermalm, med allt från hundterapi till att vara ute på en arbetsplats och praktisera.

Källa: Stockholms stad, individkraft
Visa merVisa mindre