Här görs skyddsutrustning till vården i Upplands-Bro

Sopsäckar blir till skyddskläder och overheadplast blir till skyddsvisir. Kommunens Frivilliga resursgrupp jobbar just nu för fullt med att producera skyddsutrustning och hjälpa riskgrupper med dagliga ärenden.

  • Publicerad 12:30, 26 mar 2020

I den svallvåg av ovisshet som svept in i och med coronakrisen är det långt i från bara mörker, oro och ängslan som präglar tillvaron. En rad viktiga intiativ och engagemang tonar upp sig över Stockholm – så även i Upplands-Bro.

Frivilliga resursgruppen jobbar för högtryck

Kommunen har sedan tidigare sina ideella krafter att tillgå i den Frivilliga resursgruppen (FRG) då Upplands-Bros egna resurser inte alltid räcker till.

– Uppdragen kommer in via kommunen, sen så koordinerar vi och ser till att det finns volontärer som kan hjälpa till. Det kan vara att handla, transporter eller vad det nu kan röra sig om, säger Daniel Riemslag som engagerat sig i FRG sedan ett antal år tillbaka.

Från kommunhuset fångar Daniel Riemslag upp invånare som vill engagera sig. När han har tid tillverkar han visir och skyddskläder. Foto: Upplands-Bro kommun

Daniel är på plats i kommunhuset

Coronakrisen är ett exempel på när gruppen spelar en viktig roll för alla som vill hjälpa till. Just nu arbetar Daniel Riemslag från kommunhuset i Kungsängen.

Här tar han emot invånare som vill engagera sig och koordinerar hjälp till de äldre som hör av sig.

– I början av förra veckan var det rätt lugnt, men det hör av sig fler och fler, det hör även av sig människor som också behöver hjälp, säger Daniel Riemslag.

Visiren och kläderna är tänkta att användas inom kommunens vård- och omsorgsverksamheter. Foto: Upplands-Bro kommun

Skyddsvisir och skyddskläder tillverkas

Under förra veckan berättade Mitt i att kommunen efterlyser skyddsutrustning till sin vård- och omsorgspersonal då man ser att det kan bli en brist på sikt.

Då Daniel Riemslag inte möter människor som vill engagera sig och hjälpa till ägnar han tiden till att tillverka just sådan skyddsutrustning.

Overheadplast blir till skyddsvisir

Gammal overheadplast blir till skyddsvisir att använda i kampen mot corona och sopsäckar förvandlas till skyddskläder.

– Vi hade en dedikerad kväll igår kväll i FRG:s lokal i Bro där man tillverkade skyddsutrustning. Då fick vi ihop flera hundra skyddsvisir och även skyddskläder.

Vill du också hjälpa till? Då kan du höra av dig till kommunen Foto: Upplands-Bro kommun

Hur går det till?

– Det är säckar som vi använder för att göra skyddskläder. Har man den på sig tillsammans med visiret så har man ett ganska så bra stänkskydd. Det som vi gör nu ska gå till vård- och omsorgen.

”Vi behöver mycket mer folk”

Daniel Riemslag beskriver att det känns extra viktigt att engagera sig just nu med tanke på situationen.

Behöver ni fler volontärer?

– Det är absolut så att vi behöver mycket mer folk. Ju fler vi kan få in nu som kan hjälpa till inför vad som komma skall desto bättre, säger Daniel Riemslag.


 

Fakta

Vill du hjälpa till? Här är tiderna då FRG är på plats!

Frivilliga resursgruppen (FRG) är på plats både i Kungsängen och Bro för att ta emot invånare som vill engagera sig under coronakrisen.

Här är tiderna som gäller.

Trygghetscenter i Bro

Måndag-fredag, 09.00-11.00 och 17.00-19.00

Kommunhuset i Kungsängen

Måndag-torsdag, 09.00-11.00 och 17.00-19.00
Fredag, 09.00-11.00

Källa: Upplands-Bro kommun
Visa merVisa mindre

Ökat antal fall när fler testas

Så är covidläget i Upplands-Bro. 60 procent av 80-plussarna har fått en tredje dos vaccin. Samtidigt fortsätter antalet bekräftade fall i Upplands-Bro att öka.fredag 3/12 10:25