Rivningskonst. Rikard Olsen går på Konstfack och målar tillsammans med David von Bahr som också går på skolan en av väggarna till Telefonplans parkeringsgarage som håller på att rivas. "Vi fotar och filmar och dokumenterar hela processen. Det skulle vara häftigt att vara med under rivningen också.", säger han. Foto: Maja Brand

Här gör de konst – mitt bland rasmassorna

Rivningen av parkeringshuset vid Telefonplan är i full gång. Nu målar två Konstfackselever en gigantisk muralmålning mitt bland rasmassorna.

  • Publicerad 17:54, 31 jan 2017

Det gamla parkeringshuset vid Telefonplan ska rivas, nu tar två Konstfackselever chansen att måla en stor muralmålning på en av väggarna mitt under pågående rivning.

– Jag bor i området och har åkt förbi där väldigt många gånger. Nu när det ska rivas så tänkte jag att man skulle försöka utnyttja den här väggen. Det är en bra chans att testa att göra något större, säger Rikard Olsen, som läser till bildpedagog på Konstfack.

Tre gånger åtta meter

Han kontaktade markägaren HSB och fick okej att måla den åtta gånger tre meter stora väggen, och tillsammans med David von Bahr som också går på skolan började han på tisdagsförmiddagen med den gigantiska målningen.

– Det här är ett sätt att träna på att göra storskaliga utsmyckningar. Konstmarknaden har monopol på att bestämma vem som får göra vad och var och det är svårt att som student få göra sådana här stora offentliga saker, säger Rikard Olsen.

Rasmassor. Bara en bit bort är en grävmaskin i full gång med att riva det gamla garaget bit för bit. Hur länge muralmålningen kommer att få stå orörd är oklart. Foto: Maja Brand

Väggen har de delat upp emellan sig och med hjälp av vägg och sprejfärg tar målningen form. Någon färdig skiss eller plan har de inte.

– Det är roligare såhär, att komma till platsen och känna in hur den känns, säger Rikard Olsen.

Ska rivas

De har fått två dagar på sig att färdigställa sitt verk och hur länge det kommer att få finnas kvar innan väggen ska rivas är oklart.

– Jag vet inte hur länge den kommer att stå kvar men kanske två, tre veckor, säger Rikard Olsen.

Under tiden fotas och förevigas projektet och förhoppningen är att även kunna få dokumentera rivningen. Responsen har varit övervägande positiv, många stannar och tittar och fotar.

– Det behövs såna här saker. I nybyggda områden kan det vara svårt att känna det mänskliga. Det här är det tydligt att en människa gjort och det tror jag gör att folk känner sig inkluderade även om de inte själva varit med och målat.

Foto: Maja Brand