Enligt polisens utredning förvarade gänget färdigpaketerad narkotika i övergivna mopeder, som ett "mellanlager" där säljarna fyllde på innan sina rundor. Foto: Google/Polisens förundersökning

Här gömde gänget narkotikan

Narkotika gömdes i övergivna mopeder vid Tessinparken och Starrängs­ringen. Drivna säljare levererade den sedan till kunder i innerstaden. – Det har fungerat som ett företag – ordning och reda och tydliga regler, säger åklagaren.

  • Publicerad 15:23, 26 aug 2022

De har haft ett säljtänk och vårdat relationerna med sina kunder

För ett par år sedan gjorde polisen en rad gripanden och beslag av narkotika i Stockholms innerstad. Men det var först efter en omfattande kartläggning av chattar som det stod klart att det var ett relativt ovanligt fall, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera.

– Den här verksamheten har fungerat som ett företag. De har haft ett säljtänk och vårdat relationerna med sina kunder, de har haft tydliga regler och sålde till exempel inte till ungdomar och de har ansökt om ledighet precis som på ett vanligt jobb. Det är ett ganska unikt mål på det viset, säger åklagaren Marina Chirakova till Mitt i Östermalm.

Det handlar om stora mängder cannabis som paketerades på en adress i Bålsta. Därefter kördes narkotikan till ”mellanlagring” i innerstaden. Där förvarades den i flera olika övergivna mopeder som flyttades runt mellan olika adresser, bland annat vid Tessinparken och Starrängsringen.

Enligt polisens utredning förvarade gänget färdigpaketerad narkotika i övergivna mopeder, som ett "mellanlager" där säljarna fyllde på innan sina rundor. Foto: Polisens förundersökning

Foto: Polisen

En av knarkgömmorna upptäcktes av ett barn som lyfte på det olåsta locket till förvaringsutrymmet under sadeln.

– Säljarna hämtade narkotika i vesporna och åkte sedan runt med bil och levererade till kunder, nästan som en utkörningsverksamhet.

Förutom i enstaka fall har polisen inte identifierat köparna. Utredningen har däremot visat att den absoluta merparten av leveranserna har skett i innerstaden.

– Det är svårt att uttala sig om köparnas bakgrund, men rent allmänt kan man konstatera att de som är bosatta i innerstaden är mer kapitalstarka, säger Marina Chirakova.

Dömdes mot sitt nekande

Nyligen dömdes fyra personer mot sitt nekande för grovt narkotikabrott i Stockholms tingsrätt. Två av männen dömdes till fängelse i sex år, en annan till fängelse i fyra och ett halvt år. En kvinna dömdes till fängelse i två år och nio månader.

Mitt i har sökt de dömdas respektive försvarare. Några har inte velat kommentera domstolens beslut, men kvinnans advokat uppger att kvinnan ser fram emot en prövning i högre instans.

”Nu hoppas vi att hovrätten i stället dömer henne i enlighet med hennes erkännande, dvs narkotikabrott av normalgraden”, skriver advokat Hanna Lindblom i ett mejl till Mitt i.

Brottsplats. En annan knarkgömma fanns vid Tessin­parken. Foto: Sanna Källdén

Starrängsringen. En av platserna där gänget gömde knark i mopeder var Bo Bergmans gata. Foto: Google street view