Har glasåtervinning precis vid balkongen

Högt oljud, bilar som kör på trottoaren – och råttor. Andrés Labella Gracia kämpar för att få bort återvinningsstationen utanför hans lägenhet i Hornstull. Men trots problemen har han svårt att vinna gehör.

  • Publicerad 16:21, 21 jun 2018

Krasch! Det låter en hel del när glasåtervinningen töms utanför Andrés Labella Gracias bostad vid Hornstull.

Han har i flera år kämpat för att få bort återvinningsstationen, som ligger i höjd med Hornsgatan 182.

Råttor samlas

Förutom oljudet blir det problem att skräp samlas runt stationen, som drar till sig råttor. Glaskross hamnar på trottoaren.

– Sedan är det också trafikproblem, säger Andrés Labella Gracias.

Gatan är smal, så när kärlen töms kommer inte bilar och bussar förbi. Andrés visar bilder på bilar som han fotograferat när de kör på trottoaren för att komma fram.

Bilar kör på trottoaren för att det är för trångt vid tömning. Foto: Andrés Labella Gracia.

– Det här är inte en bra plats på en återvinningsstation. Varför kan man inte ställa den under Liljeholmsbron i stället, där den stod förut? Där det inte bor några precis intill, säger han.

Vad säger du till dem som säger att man får stå ut med ljud och trängsel om man bor innanför tullarna?

– Jag är från Barcelona. Bussar och trafikbuller är inget problem för mig. Men att ha en återvinning så här pass nära ett bostadshus, det är inte sunt förnuft.

Andrés Labella Gracia gillar inte återvinningsstationen nedanför hans balkong. Foto: Pekka Pääkkö

Återvinningsstationen har stått här i två år och har ett permanent bygglov, en fråga som avgjorts ända upp i mark- och miljödomstolen.

Och det finns det inga planer på att flytta den.

– Det är en enorm process att söka nytt bygglov, då håller vi hårt i de bygglov vi har, säger Håkan Ström, kommunikationschef på FTI, förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Brist på återvinning

Det finns tre andra återvinningsstationer i Hornstull, men att lägga ner stationen på Hornsgatan 182 är inte heller ett alternativ. Enligt FTI finns en brist på återvinningsstationer i innerstan, det skulle behövas ungefär 15 stycken bara på Södermalm.

– Jag fattar att det är jobbigt för grannarna att den står där, men man är skyldig att sortera ut alla förpackningar från soporna. Det finns ett stort behov av återvinning i staden, säger Håkan Ström.

Stadsbyggnadskontorets bygglovschef på Södermalm säger att han förstår att stationen kan upplevas som en olägenhet.

– Men den inte ”en betydande olägenhet” i lagens mening. Vilket innebär att vi inte kan avslå bygglov, säger Mikael Mattsson, enhetschef på bygglov för Södermalm och mellersta Söderort.

Enligt honom har inte några alternativa placeringar av stationen varit aktuella.