Det var sommaren 2012 när Jonathan Katzeff var föräldraledig som projektet med filmen startade. Foto: Veronica Johansson

Har gjort skräckfilm i Björkhagen – hittade manus i källaren

Skräckfilmen ”Huset vid skogens slut” är till stor del filmad i Björkhagen. Det som först började som ett hobbyprojekt har nu blivit en långfilm med premiär på måndag. – Det är kul att leka med blod, säger Jonathan Katzeff, mannen bakom filmen.

  • Publicerad 06:00, 22 mar 2020

När Astrid blir attackerad i sitt hem av en inbrottstjuv tar hon sin flykt till lugnet i familjens sommarhus. Men allt utvecklar sig till en mardröm när förövaren även dyker upp där, och hennes tillvaro utvecklar sig till något ännu mörkare och mer surrealistiskt.

Så börjar skräckfilmen ”Huset vid skogens slut” som till stor del har spelats in på hemmaplan i Björkhagen.

Det är snart åtta år sedan Jonathan Katzeff hittade ett filmmanus i en flyttkartong i sin gamla källare på Ronnebyvägen i Björkhagen. Manuset hade han skrivit redan som 11-åring, och en del av det har han använt till det slutgiltiga manuset, till exempel öppningsscenen.

– När jag hittade det här manuset så såg jag en charm i det. Jag såg framför mig hur jag kunde ta nyckelgrejerna. Det ska bli roligt att se vad folk tycker och tänker, säger Jonathan Katzeff som är både manusförfattare och regissör.

Han jobbade då liksom nu som tv-redigerare. Han frilansade när inspelningen av filmen satte igång, och bestämde sig då för att inte boka in sig på några uppdrag utan helt satsa på sitt egna projekt.

Växte till ett stort projekt

Jonathan Katzeffs tanke var att själv gå ut med sina lysrör och spela in filmen likt två andra lågbudgetfilmer som han tidigare gjort.

– Jag ville egentligen bara göra filmen för att ha kul, leka med blod och testa vad jag kunde göra. Jag trodde absolut inte att det skulle bli såhär stort, säger han.

11-åriga jag skulle tycka att det här var störtcoolt, ojojoj vad han skulle älska det här, säger Jonathan Katzeff om filmen.

Fakta

Regissörens tips på filmer och knep

3 tips på skräckfilmer: 

The Conjouring

It follows 

Night of the living dead

Saker att tänka på om man ska göra en film:

Var inte rädd för lätta lösningar.

Var inte rädd för att göra fel när det kommer till skräck.

Kolla på dina favorit top 3 skräckfilmer och se hur de har gjort.

Ha alltid ett alternativ på en lösning, du kan inte låta din film stanna upp för att det misslyckades på en effekt.

Jävlas med huvudkaraktären.

Visa merVisa mindre

Men till slut var det ett team på upp till 26 personer som jobbade med filmen.

– Fotografen Andrés Rignell hade inget att göra och att hans byrå sa att han kunde köra en film, så han fick ju med sig ett gäng, säger han.

Stora delar av filmen har spelats in i Björkhagen för att hålla nere budgeten, men också för att Jonathan Katzeff kan området så bra.

Vill skapa en känsla

För Jonathan Katzeff innebär en bra skräckfilm att etablera en känsla och spela på den.

– Det krävs mycket fantasi. Till exempel har Alexandra Alegren, som spelar huvudrullen, fått stå ute i skogen när det varit mörkt i kanske en kvart själv för att hitta rätt känsla innan vi spelar in, säger han.

”Huset vid skogens slut” har premiär på måndag och går då att streama på nätet. Filmen är 1 timme och 24 minuter lång och har en åldergräns på 15 år.