SYNTS. Centerpartiet är det parti som synts mest i området vilket kan ha påverkat valresultatet tror Benardo Cisterna. Foto: Per Brandt

Här gjorde lokala löften C till största parti

Nej till fotbollsplanen i Fredhällsparken. Ja till fler pendelbåtar. Centerpartiet skördade stora framgångar på Kungsholmen. I Fredhäll är partiet störst och på Essingeöarna tog man stora kliv framåt.

  • Publicerad 19:43, 12 sep 2018

TYDLIGT. Centerpartiets nej till fotbollsplanen syns på flera plakat i området. Foto: Jannie Flodman

– Det låter rimligt, det är många som bor här som inte vill ha en fotbollsplan. Men jag röstade inte på Centern. Jag tycker att den kan få byggas, staden växer, säger Pontus Holmblom om Centerpartiets framgångar i Fredhäll. Foto: Jannie Flodman

De hade ett starkt fäste redan innan valet. Nu är Centerpartiet störst i två av valdistrikten i Fredhäll där de fått över 22 respektive 23 procent av rösterna och petat ner allianskollegan Moderaterna från tronen med ökningar på över 13 respektive 10 procentenheter.

Det är ju inte långsökt att tro att partiets idoga motstånd mot planerna att bygga en fotbollsplan i Fredhällsparken har påverkat.

De har länge varit enda parti som sagt nej. Resultatet överraskar ändå de vi träffar i parken.

– De har ju synts mest här så det har säkert spelat in, sedan är det ju naturnära här också, säger Benardo Cisternas som är på promenad med hunden Freja.

Centerpartiet vill styra med Alliansen och MP

Han lockades dock inte att rösta på partiet utan kan förstå behovet av en fotbollsplan på platsen, och tycker samtidigt att det är lite konstigt att rösta på ett parti bara för en fråga.

Den åsikten delas av flera vi möter, även de som inte gillar förslaget om en fotbollsplan.

– Jag hoppas inte att fotbollsplanen blir av. Men jag kan inte rösta på Centerpartiet bara av den anledningen. Jag tror inte det har någon betydelse, säger Susanne Stenlander

– Jag tycker man måste se till ett större perspektiv. Om något parti skulle vilja bygga en hundrastgård här skulle inte jag rösta på dem för det, säger ”Micke” som just är på hund-promenad.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Centerpartiet i landstinget har även drivit frågan om nya pendelbåtar hårt och lovat flera nya linjer till både Fredhäll och Essingeöarna. Och partiet går fram kraftigt även på Lillan och Storan – både på kommun- och landstingsnivå. Här tappar även Moderaterna – men också Miljöpartiet – stort.

Nej till fotbollsplanen

Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet, kallar ökningen på öarna för en ”Gustav Hemming-effekt” efter partikollegan tillika skärgårdslandstingsrådet och Lilla Essinge-bon som drivit på hårt i pendelbåts-frågan.

Hon är övertygad om att Centerns nej till fotbollsplanen också har påverkat. Men de lokala stridsfrågorna är inte hela svaret menar hon.

– Självklart är vi glada att vi har starkt stöd från Fredhällsborna i vår kamp att rädda Fredhällsparken. Men det är klart att det inte bara handlar om parken, det är en kombination av att vi också har varit tydliga i hela valrörelsen och stått upp för medmänsklighet, mot rasism och drivit på för ett starkt offensivt klimatarbete, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag hoppas inte att fotbollsplanen blir av. Men jag kan inte rösta på Centerpartiet bara av den anledningen. Jag tror inte det har någon betydelse, säger Susanne Stenlander. Foto: Jannie Flodman

Helblå dominansen spricker

Så här röstade Bromma-Kungsholmen i årets val

M: 26,9% (-8,6)

S: 16,1% (+1,4)

L: 14,2% (+3,0)

C: 10,5% (+4,2)

MP: 7,9% (-5,5)

V: 7,6% (+2,2)

SD: 7,3% (+2,7)

KD: 6,3% (+2,0)

FI: 2,2% (-1,3)

ÖVR: 1,1% (-0,1)

Moderaterna är fortfarande största parti i Bromma-Kungsholmen, men tappar rejält tillsammans med Miljöpartiet jämfört med förra valet. 2014 var Moderaterna största parti i alla valdistrikt på Kungsholmen och Essingeöarna men i år har de, förutom i Fredhäll, även blivit passerade av Socialdemokraterna i ett distrikt i Stadshagen och i Thorildsplan.

Källa: Valmyndigheten, siffrorna är preliminära.

Visa merVisa mindre