I Högdalen lyser sensommarsolen på de många människor som rör sig runtom i centrum. Men trots ett stort folkliv finns bara en valstuga att skymta utanför tunnelbaneuppgången. Det är Vänsterpartiets, och det är den enda valstugan i hela Enskede-Årsta-Vantör.

Flertalet förbipasserande hälsar och vinkar till de tre valarbetarna i valstugan. Att det inte är första gången de ses märks.

– Vi vill komma nära väljarna och just Högdalen centrum är en samlingspunkt i Vantör, därför väljer vi att stå just här, berättar Eva Arnqvist (V), ordförande vänsterpartiet Vantör.

Vad frågar folk som kommer fram till valstugan?

– Vi får många lokala frågor om fritidsgårdar, mötesplatser och sådant som rör området. Men också en hel del som undrar var och när man kan rösta, så valstugan är också ett bra sätt att informera allmänheten om att rösta, vad de än röstar på, säger Hassan Jama (V), ledamot i stadsdelsnämnden i Enskede-Årsta-Vantör.

Högdalenbon Najiba Bargougui passerar förbi.

– Jag gillar valstugor, det är kul att kunna träffa politikerna och att de visar en närvaro här i Högdalen. Jag läser också på mycket om politiken och tittar på tv-debatter, säger hon.

”Lite gammeldags”

På torget kommer också Sixten Samuelsson, Anton Eriksson och Joel Söderberg gående. De däremot berättar att de inte aktivt söker upp några valstugor.

– Det känns lite gammeldags, vi letar hellre information på andra sätt och läser på, säger Sixten Samuelsson.

En kampanjmetod som flertalet partier i stället lägger krut på lokalt är dörrknackning. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna är några av de partier som upplever att det fungerar bättre än valstugor.

– Det är stor skillnad från valstugorna, jag tror att människor är mer säkra i sin hemmiljö och därför kan ta sig tid och ställer frågor till oss. Majoriteten är lokala frågor, vilket vi med glädje tar emot och vill prata med väljarna om, säger Urban Rybrink (L), ledamot i stadsdelsnämnden.

Har inte resurser

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna däremot har varken valstugor eller dörrknackning i området, men marknadsför bland annat sin politik digitalt och med utdelning av flygblad.

– Vi har inte resurser för att hålla flera valstugor öppna och inte heller dörrknackning. Men vi står vid tunnelbanor och på torg och delar ut flygblad, säger Lolita Lovén Johnsen (KD), partiavdelningsordförande för KD sydväst.

Sverigedemokraterna uppger att de även medverkar på olika evenemang.

– Dörrknackning är inget vi gjort, framförallt tror vi att många kanske inte uppskattar att okända knackar på. Vill man ha politik så tror vi att man söker upp den aktivt, säger Gabriel Kroon (SD), gruppledare Region Stockholm.

Vänsterpartiet påpekar att det är svårt med dörrknackning i området för att majoriteten av portarna är låsta och dörrknackarna därför inte kommer in.

Bjuder på vegansk korv

Feministiskt initiativ har inte heller valstugor eller dörrknackning, däremot en korvhoj som man ställde upp på festivalen Popaganda i Slakthusområdet. Där kunde besökare prata politik och äta vegansk korv.

– Det är ett roligt sätt att få kontakt med potentiella väljare, säger Thomas Agnemo (Fi), ersättare i stadsdelsnämnden.

Även Miljöpartiet har valt mobilt kampanjande på events och marknader, vid sidan av dörrknackning och flygblad.

– Det roligaste som finns är när vi får nya idéer och inspel när vi är ute i gemenskapen, säger Gabi Rehbinder (MP), ledamot i stadsdelsnämnden.