Här går räv till attack mot katt på villatomt

En räv attackerade en katt på en villatomt i Svedmyra på onsdagskvällen. Stadens viltvårdare undersöker nu om räven kan avlivas. – Den börjar bli väl tam, säger han.

  • Publicerad 10:40, 12 apr 2018

”Den var uppenbart orädd för människor och tog ingen notis om min fru som försökte skrämma iväg den”.

Så skriver en man på Facebook, efter att familjens katt attackerats av en räv på villatomten i Svedmyra.

Dramatiken inträffade vid 19.30 på onsdagskvällen.

– Min fru hörde att det lät ovanligt mycket efter att hon släppt ut katten. Det var ett väldigt fräsande, berättar mannen för Mitt i Söderort.

Räven hade ögonen på katten och tog ingen notis om dess ägare.

Ute blev hon vittne till hur räven gick till attack mot katten och jagade den flera varv runt huset.

Sprang rakt på kattens matte

– Den sprang faktiskt på min fru under jakten. Ändå fortsatte den jaga vidare, berättar mannen, som inte vill ha med sitt namn i tidningen.

Katten sprang dock bäst och klarade sig oskadd. Det är egentligen en innekatt som bara brukar vara ute kortare stunder på tomten.

– För närvarande kommer vi att hålla katten inne en tid tills man hittat en lösning, meddelar Svedmyrabon apropå den närgångna räven.

Uppges ha tagit katter tidigare

En mängd vittnesmål senaste året berättar om att en eller flera rävar gjort sig hemmastadda i söderort, i trakten av Svedmyra, Tallkrogen, Gubbängen och Hökarängen. Flera kattägare uppger på sociala medier att deras katter fallit offer för räv.

Rävar dödar katter precis som katter dödar andra djur

Tommy Tuvunger, viltvårdare

Stadens viltvårdare säger att han har fått flera samtal från personer som bor i området.

– Framför allt från Tallkrogen Vi vet att den håller till här och den börjar bli lite väl tam. Vi tittar på vad vi kan göra.

Kan det bli aktuellt att avliva den?

– Det kan mycket väl bli så. Samtidigt måste vi ha lagstöd för en avlivning. Vi behöver avvakta och se vad som händer, om det här går till överdrift.

Viltvårdarens rekommendation till kattägare är att hålla djuren inomhus.

– Släpper du ut katten gör du den till ett potentiellt bytesdjur. När den är utomhus spelar den på naturens villkor. Rävar dödar katter precis som katter dödar andra djur.