Varje vecka tar vi glatt emot en bild från er läsare till det vi kallar sidan 2. När Rolf Adolfsson skickade in sin bild var det dock uppenbart att den måste användas till något mer. Han var på väg till Vattunöden när han fick syn på en älgkalv.

Precis när han plockade fram kameran dök mamma älg upp och visade sig vara väldigt villig att fotas. Mitt i Bålsta bestämde sig för att ta reda på hur det ser ut med älgbeståndet i Håbo och tog kontakt med jägarförbundet.

Klara sig själva

Jaktvårdskonsulent, Lars Björk, började med att berätta att den lilla kalven antagligen snart har en rätt brysk behandling att vänta.

– Ja, om en månad börjar korna sparka i väg kalvarna och då får de klara sig själva. Korna ska ha nya kalvar och de får de gå för sig själva. Det kan bli ganska så bryskt för den vill ju följa med morsan som den gått med i ett år.

Låter tufft?

– Det är lite tufft, men det måste det vara. Kalvarna blir lite vingelkantiga efter det där och det är då man kan få se dem på konstiga ställen, till exempel att de går nära bebyggelse.

Minskat rejält

Annars har chansen att stöta på älg i Håbo minskat avsevärt sedan 2012.

– Det har varit en medveten strategi sedan 2012 då markägarna tyckte att det var för mycket skador helt enkelt. Framförallt är det att de äter upp tallarna. Jägarna har gjort jobbet som markägarna begärt, förklarar Lars Björk och fortsätter:

– Vi har kanske inte halverat stammen, men vi har minskat den rejält under de här nästan tio åren.

Nu befinner man sig på en nivå där man antagligen kommer att hålla sig på fortsättningsvis.

– Vi ritar upp treårsplaner och då pratar vi om större områden, en till två kvadratmil och sedan fördelas det ut på olika jaktlag. Vi gör hela tiden beräkningar baserade på om vi ska öka, minska eller ligga kvar på samma nivå. Sedan fastställs det av länsstyrelsen, säger Lars Björk.

Hur stor chans skulle du säga att det är att man stöter på en älg i Håbo?

– Det beror lite grann på hur man rör sig. Hörs man mycket lär älgen springa undan innan man ser den, men går du tyst så kan det hända.

– Det är mäktiga djur. Kommer man lite närmare blir man nästan förvånad över hur stora de är. Det är som en stor häst och kan ha en vikt på upp till 500 kilo.

Lars Björk förklarar att älgarna på dessa breddgrader inte rör sig så mycket som de gör norröver.

– Det beror på att snömängden styr tillgången till mat och här har vi inte så mycket snö. De går kanske fem, sex kilometer i radie. Norröver kan de gå ända upp till 20 mil.