FINA SAKER. Gunnel Lundquist på Kupan Röda korset på Björkvallavägen är imponerad av hur mycket fina saker folk lämnar in. Foto: Charlotte Arwedsson

Här fyndar du i Upplands Väsby

Kläder, prylar, möbler – allt kan du hitta second hand i Väsby. Många tänker "hållbart köpande", men för andra är fattiga januari den månad då plånboken ekar som tommast. Vi i VäsbyDirekt listar fem ställen där du kan handla hållbart – och många gånger billigt.

  • Publicerad 16:09, 17 jan 2020

KERAMIK. En hel del Rosa Ljung fanns i hyllorna när Vi i VäsbyDirekt hälsade på. Foto: Charlotte Arwedsson

Kupan Röda korset

På Kupan Röda korset kan du hitta allt mellan himmel och jord. Kläder, prydnadssaker, porslin, glas, husgeråd och böcker. I den lite trånga lokalen jobbar olika volontärer beroende på dag. I dag är det Sonja Sarin, Hasselbacken, Ulla Edvall, Bollstanäs och Anja Lindwall från Brunnby-Vik, som sköter ruljangsen.

– Man märker verkligen att det har blivit inne med second hand. Vi får in och säljer mycket kläder. Folk rensar sina källarförråd och vi får in mycket fint, berättar Gunnel Lundquist, som är ansvarig för Kupans verksamhet.

Vad: Kläder, prydnadssaker, porslin, glas, husgeråd, böcker, skivor med mera.
Var: Björkvallavägen 10C.
Öppet: Tisdag och torsdag 12–18.
Drivs av: Röda korset.
Prisnivå: Låg. Tar kontanter, kort och swish.
Överskottet från försäljningen går till Röda Korsets hjälparbete i Sverige och till internationellt katastrofarbete.
Instagram: rodakorsetuv
 

TWICE FOR KIDS. Ira Cronemo driver sedan sex år tillbaka den allt populärare second hand-butiken Twice for Kids i Bredden. Foto: Charlotte Arwedsson

Twice for Kids

På Twice for Kids i Bredden hittar du barnkläder i åldrarna 0-15 år. Här finns även leksaker, barnskor, bebisutrustning och böcker. Sedan ett tag tillbaka även ett rum med damkläder.
Butiken drivs sedan sex år tillbaka av Ira Cronemo, ursprungligen från Texas. Hon är noga med vad som tas in i butiken - och vad som kommer ut.

– Det ska vara helt, rent och modernt. Gärna märkeskläder, berättar hon och säger att hög kvalitet säljer bra.

Ira är väldigt aktiv på instagram och tror att hennes "extra american customer service", där man lär sig både kundernas och inlämnarnas namn - och namnen på deras barn - har börjat ge resultat.

– De senaste två åren har det bara exploderat, säger hon och skrattar.

Vad: Barnkläder och leksaker samt damkläder, främst märkeskläder. En viss del herrkläder.
Var: Kanalvägen 3A, Bredden.
Öppet: Tisdag–fredag kl 12–17.
Prisnivå: Låg till mellan. Tar kontanter, kort och swish.
Drivs av: Ira Cronemo.
Inlämnarna säljer på kommission, vilket innebär att butiken tar provision på det som säljs. Det som förblir osålt kan skänkas eller tas tillbaka.
Instagram: twice_for_kids

VÄRMEKÄLLAN. Carolin Karlsson och Sune Sölvstedt, verksamhetschefer på Värmekällan, är nöjda med uppflyttningen av second hand-butiken till plan ett. Foto: Charlotte Arwedsson

Värmekällan second hand

En trappa upp på Värmekällan vid Runby torg hittar vi second hand-butiken, som flyttat från lokalen nere vid torget.

– Här har vi större yta och folk som ska äta lunch passerar butiken nu, berättar Sune Sölvstrand, verksamhetschef på Värmekällan.

Många lämnar in kläder, keramik och porslin,

Vad: Kläder, prydnadssaker, porslin, glas, husgeråd, böcker, mindre möbler, med mera.
Var: Runby torg 9.
Öppet: Måndag–fredag klockan 9–15.
Drivs av: Värmekällan.
Prisnivå: Låg. Tar kontanter och kort.
Överskottet från försäljningen går bland annat till Mind, en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa.
Instagram: varmekallan

SKOPAN. Adam Gau ersätter Tero Lehtonen som butikschef på Skopan. Foto: Charlotte Arwedsson

Skopan – PMU second hand

Köerna utanför second hand-butiken Skopan brukar börja redan klockan 9 på lördagsmorgnarna. När dörrarna öppnas klockan 10 blir det rusning in.

– Då är det tjockt med folk bland hyllorna, säger butikschef Tero Lehtonen.

Butiken, som är en av de största PMU-secondhandbutikerna i Sverige, har 2 500 kvadratmeter till sitt förfogande i Runby. Flera rum med möbler, ett stort kafé och i övriga rum finns det textilier, husgeråd, porslin, prydnadssaker, böcker, skivor, med mera.

– Kläderna går riktigt bra, säger Adam Gau, som tar över som butikschef under våren.

Och det är inte bara kläderna som går bra. På 44 lördagar per år drar Skopan in miljontals kronor som går till välgörande ändamål (när omkostnaderna är betalda).

Frågan om de inte ska ha öppet fler dagar i veckan är ständigt aktuell.

– Men då krävs det en annan arbetsrytm. Nu jobbar vi, de anställda och volontärerna på i olika omgångar så att allt är klart till fredag kväll, säger Adam Gau.

Vad: Kläder, prydnadssaker, porslin, glas, husgeråd, böcker, skivor, möbler, med mera.
Var: Finvids väg 10, Runby.
Öppet: Lördag 10-14.
Drivs av: Pingstkyrkan i Upplands Väsby i samarbete med Missionskyrkan i Upplands Väsby, pingstkyrkan i Sollentuna och Lions i Upplands Väsby. PMU-butik (pingstmissionens utvecklingssamarbete).
Prisnivå: Låg och mellan. Tar kontanter och kort.
Överskottet från försäljningen går till olika hjälp- och utvecklingsprojekt som gatubarn i Nepal, sociala projekt i Kenya och sociala insatser i Upplands Väsby och Sollentuna.

SAMLARE. Han började som samlare, Göran Lundgren, och skapade second hand-butiken Samlarkällan i Väsby. Foto: Charlotte Arwedsson

Samlarkällan

På bottenplan på Björkvallavägen 4 finns Göran Lundgren och Samlarkällan sedan 15 år tillbaka.

– Dessförinnan låg jag på Genvägen i tio år, säger han och pekar mot gamla Medborgarhuset.

Den långsmala lokalen är proppfull med saker. Skivor, frimärken, glas och tavlor sticker ut. Men här finns allt.

– Jag är samlare och vänder mig väl egentligen till samlare också. Men jag måste nog även börja sälja via nätet, säger han.

Till vardags kör han lokalbuss i Märsta och Väsby, men har gått ned till 80 procent inför den stundande pensionen i februari. Övrig tid ägnar han åt att gå på loppisar och hitta saker till sin egen butik.

– Här har vi en hel del lyckotroll, eller Damtroll, tillverkade i Danmark. De var populära på 80-talet och är svåra att få tag i nu, säger han och håller upp ett troll med illgrönt hår.

Vad: Retro- och samlarsaker som frimärken, vykort, serietidningar, vinylskivor, kopparsaker, emalj, tavlor, affischer, leksaker, smycken, glas, porslin och diverse prylar.
Var: Björkvallavägen 4 (bakom Medborgarhuset).
Öppet: Lördag och söndag 12.30–16.
Drivs av: Göran Lundgren.
Prisnivå: Mellan till hög. "För dyrt för handlare, men rimligt pris för privatpersoner. Och pruta går alltid. Även byten är intressant." (Göran)
Tar kontanter, kort och swish.
Instagram: samlarkallan1