Fyrklövern, det största bostadsbyggnadsprojektet i Väsby på 30 år, leds nu av projektchef Marie Kjellman. Foto: Mikael Andersson

Här förvandlas Väsby från förort till småstad

Upplands Väsby byggs om från förort till modern småstad. I Fyrklövern, kommunens största bostadsbyggnadsprojekt på 30 år, är det Marie Kjellman som håller i alla trådar.

  • Publicerad 15:34, 8 maj 2020

Det är kul att jobba med samhällsbygge i ett så här stort byggprojekt.

Väsby Entré, Eds Allé, Fyrklövern – det är många stora byggprojekt som pågår i lilla Väsby. Inom Fyrklövern söder om Väsby Centrum byggs nu runt 1 600 lägenheter och stadsradhus och fullt utbyggt kommer 3 000-4 000 nya Väsbybor flytta in här.

Kommunen är ansvarig för ombyggnaden av infrastrukturen, till exempel Mälarvägen, Blå parken och lokalgator – och husen byggs av 15 byggherrar inom 16 byggprojekt.

Ett jätteprojekt, således, och spindeln i nätet är projektchef Marie Kjellman. Hon håller koll på över hundra olika aktörer som projektledare, projektörer, entreprenörer och byggherrar.

– Det är en utmaning samordningsmässigt med många byggherrar, men det är också ett medvetet val för att få variation med olika idéer och arkitekter. Vi har även två konstnärer som tittar på färgsättningen, berättar hon när vi träffas en kylig vårmorgon.

Markarbeten

Nedanför Junior Living, ett av de första husen att bli klara, jobbar JM för fullt med mark- och grundarbeten inför bygget av 53 bostadsrättslägenheter och på tomten intill ska Savana snart bygga bostäder.

Seniorboendet Silver Life växer fram intill södra entrén till Väsby Centrum och framöver ska även en förskola och ett vårdboende byggas söder om Vittraskolan.

– Jag är egentligen inte aktivt ute på byggena, utan håller ihop allt. Jag jobbar mycket med både exploaterings-och genomförandedelen, att samordna och skapa förutsättningar för att alla projektdeltagare ska kunna göra sitt jobb, berättar Marie Kjellman, som i november efterträdde Alarik von Hofsten som projektchef.

Men trots att hon är Vallentunabo är hon långt ifrån "nybörjare" i Väsby - hon har jobbat för kommunen på genomförandesidan i sju år.

– Det är kul att jobba med samhällsbygge i ett så här stort byggprojekt. Man ser hur det växer fram, några meter till av ledningar där, någon stödmur till en väg där.

BYGGPROJEKT. Fyrklövern är det största bostadsbyggnadsprojektet i Väsby på 30 år. Foto: Mikael Andersson

Marie Kjellman, projektchef Fyrklövern Foto: Mikael Andersson

Teknisk utmaning

En stor teknisk utmaning är ombyggnaden av Mälarvägen med gång- och cykelvägar, vatten och avlopp samt fyrfilig körbana.

– Jag förstår att allt vi bygger påverkar folk, det är svårt för de som bor i området. De frågor vi får kan vara "varför gräver ni?" och "varför har ni gjort trafikomledningen så här?", säger Marie Kjellman.

Hon gillar att få ihop helheten och styra så att det blir fint.
– Jag gillar komplexiteten och de tekniska utmaningarna. Vi har bra folk i projektet, vilket underlättar mycket.

Andra delen i projektet drar i gång till vintern. Söder om Mälarvägen ska Stena fastigheter bygga 400 lägenheter fördelade på fyra huskroppar.

Och framåt andra delen av 2020-talet ska allt vara klart.

Är du kvar så länge?

– Det är svårt att veta vad jag gör om nästan tio år, men jag trivs bra i den rollen jag har i dag, säger Marie Kjellman och hastar vidare till nästa möte.

Marie Kjellman

Ålder: 36.

Bor: Vallentuna.

Familj: Man, två barn och en hund.

Intressen: Familjen, träning och friluftsliv.

Bakgrund: Civilingenjör i miljö-och vattenteknik.

Aktuell: Projektchef för bostadsbyggnadsprojektet Fyrklövern i Upplands Väsby.

Visa merVisa mindre

Vad är Fyrklövern?

Visionen i kommunens översiktsplan, Strategisk kommunplan från 2005, är att Upplands Väsby ska utvecklas till ”den moderna småstaden”. Fyrklövern, området som gränsar till gatorna Drabantgatan, Husarvägen, Mälarvägen och Dragonvägen, ska utvecklas till en stadskärna med ett stadsmässigt utbud av bostäder, lokaler, service och mötesplatser.

Tidplan:

2020 – Inflyttning för boende i Brabos hyresbostäder på Dragonvägen.

2020 – Invigning av Blå parken.

2021 – Svea Fastigheter, Riksbyggen 2, Univercity, Brabo 2 och JM förväntas vara redo för inflyttning.

2028 – Samtliga etapper i Fyrklövern förväntas vara färdigbyggda och inflyttade.

Källa: Upplands Väsby kommun

Visa merVisa mindre