För Hossein Jafary är det naturligt att använda ny teknik som betalappar. Foto: Anna Wilson

Har försörjningsstöd – får inte använda swish

Ensamkommande och andra med försörjningsstöd kan inte swisha varandra. Lidingö stad räknar en swish som en inkomst och drar beloppet från nästa utbetalning. – Värdelöst! Vi som är unga gillar att använda ny digital teknik, säger Hossein Jafary.

  • Publicerad 16:22, 10 okt 2018

Betalningsappen Swish har blivit en naturlig del av mångas vardag. Men människor som får försörjningsstöd av Lidingö stad innebär en mottagen swish att man får mindre pengar nästa månad.

Enligt stadens riktlinjer räknas nämligen en swish som en inkomst. Och inkomster reducerar biståndet månaden därpå.

– Det är värdelöst. Vi tvingas till kontantanvändning, säger Hossein Jafary, en av dem som drabbas av systemet.

Swish blir inkomst i redovisning

Han är en av de ensamkommande flyktingungdomar som fyllt 18 år. Sedan 1 september i år jobbar Lidingö stad på ett nytt sätt med den här gruppen. Har de ingen egen försörjning får de söka ersättning på samma grunder som andra Lidingöbor.

Varje månad redovisar de sedan sina inkomster, oftast genom ett kontoutdrag, för att de ska få rätt bistånd nästa månad. För Hossein Jafary kom det som en kalldusch när de swishar han fått från kompisar för utlägg för fika och sådana saker helt enkelt drogs bort.

…det här är en svårighet, jag instämmer

Agneta Bolmgren

– Det är ju vanligt, till exempel om man går ut och äter att någon betalar allt, sedan swishar de andra. För oss som är unga är det naturligt att använda digital teknik, säger Hossein Jafary.

Kan överklaga i domstol

– Det här är vårt sätt att  kontrollera att man får det man är berättigad till. Är man inte nöjd kan man överklaga hos förvaltningsrätten, säger  Agneta Bolmgren, verksamhetsområdeschef inom socialförvaltningen.

Men är det verkligen rimligt att gå igenom ett sånt förfarande för en swish? Detta innebär väl i praktiken att man inte kan använda swish om man får försörjningsstöd?

– Det blir effekten, det här är en svårighet, jag instämmer. Men det här är inget som är unikt för Lidngö. Det digitala samhället går så snabbt och allt hänger tyvärr inte med, säger hon.

Oklart med information

Agneta Bolmgren säger också att gruppen ensamkommande och andra som får försörjningsstöd fått information från staden om vad som gäller.

Men det känner varken Hossein Jafary  eller hand familjehemsmamma Annette Svensson till.

– Vi talade med tre olika handläggare utan att någon nämnde det här. Det här är ju som att staden tar pengar från killarna, säger hon.

Det håller dock inte Agneta Bolmgren med om.

– Vårt uppdrag är att ge åt personer som har behov den summa det har rätt till. Detta enligt riktlinjer som är tagna av social och omsorgsnämnden.

Finns det ingen möjlighet att lösa den här saken?

– Vi får fundera och se om någon kommer med en smart lösning på detta. Men idag är mitt svar att det ser ut såhär, säger hon.