”Har för avsikt att genomföra det här”

Hotellbygget på Stattomten blev överklagat. Nu är det försenat minst ett år. Men hotellbyggaren Vi Invest är fortfarande fast besluten om att genomföra projektet. – Ser fram emot att genomföra det här, säger vd:n Martin Hosseini.

  • Publicerad 18:41, 23 aug 2021

Vi har ­avvaktat processen.

För snart ett år sedan blixtkallade kommunen till presskonferens. Det var något stort på gång på Stattomten. Och visst var det stort. Upp till åtta våningar stort. Kommunen hade ingått ett marknadsanvisningsavtal med hotellföretaget Vi Invest, om att bygga ett hotell på den plats där det gamla stadshotellet låg fram till för tio år sedan.

– Vi ger Vi Invest ett marknadsanvisningsavtal. Det innebär att de i 24 månader har ensamrätt, att tillsammans med kommunen arbeta fram en bra detaljplan och ett bra koncept för fastigheten, sade den dåvarande ordföranden i kommunstyrelsen, Ingvar Smedlund (M), när nyheten presenterades.

Men det dröjde inte länge förrän projektet stötte på patrull. Avtalet blev överklagat på flera punkter och utreds fortfarande av förvaltningsrätten.

Och det återstår nu att se när den detaljplan som enligt plan skulle ha antagits redan nu i oktober är klar. Men trots att projektet försenats med åtminstone ett år så är Vi Invests VD Martin Hosseini hoppfull om att projektet snart kan ta fart.

– I och med överklagan har projektet försenats. Men det är inte på grund av oss. Utan på grund av den överklagan som lämnats in. Men det ska förhoppningsvis vara klart nu efter sommaren, säger Hosseini till Mitt i Enköping och tillägger:

– Vi behåller ungefär samma tidsplan som förut, men med en förskjutning på ett år. Kommunen är fortfarande positiv och vi ser fram emot att genomföra det här projektet.

100 till 140 rum

Den ursprungliga tanken var att hotellbygget, som även planeras att innehålla lägenheter och affärslokaler, skulle dra igång redan till våren 2022 med en plan om att kunna ta emot de första hotellgästerna 2024. Men så kommer det alltså inte att bli.

Hotellet som kommer att byggas av Vi Invests dotterbolag Fastighetsbolaget i Enköping AB är tänkt att innehålla 100 till 140 rum. Vi Invest räknar med att bygget kommer att kosta någonstans mellan 200 och 300 miljoner kronor.

För att få bäring i projektet har Martin Hosseini tidigare sagt att man kommer att ha flera verksamheter, utöver hotellnäringen, i fastigheten. Bland annat en spa-del.

Restauranger och butiker

Bottenvåningen av byggnaden är tänkt att ge plats åt restauranger och butikslokaler. Huset kan också komma att innehålla bostäder och kontorsytor. Men exakt hur byggnaden kommer att bli återstår att se.

– Vi har avvaktat processen. När det blev som det blev var vi tvungna att dra i handbromsen. Men när processen är klar kommer vi att börja med projekteringen, säger Hosseini.

Förvaltningsrätten ska utreda om...

... markanvisningsavtalet bryter mot kommunallagen.

... beslutet bryter mot ett tidigare beslut i kommunfullmäktige om att uppdra till kommunstyrelsen att verkställa en markanvisningstävling för denna fastighet, då det beslutet aldrig verkställdes.

... priset underskrider marknadsvärdet och därmed är att klassa som ett riktat individuellt stöd till en enskild näringsidkare.

... de som anmält sitt intresse för mark­anvisningen haft samma möjlighet att delta i processen.

Visa merVisa mindre

Byggplanerna:

Ett 4-stjärningt hotell med mellan 100 till 140 rum, med en ”roof top-bar” på taket.

Restaurang- och butikslokaler i bottenvåningen av byggnaden.

Ett spa.

VI Invest som fått markanvisningsavtalet med kommunen vill även inhysa bostäder och kontorslokaler i byggnaden.

Visa merVisa mindre

Krönika: Med en fläskkotlett i tanken

Nyheter Vi borde vara fler som frågar efter 100 procent biodiesel. För en krona mer per liter kan du som tankar diesel få ett godare samvete: Förnybart biobränsle till sista centilitern. Fungerar i alla bilar. Men alltför få känner till den miljövänliga dieseln....fredag 24/9 13:12

Bok om beredskap av Enköpingsmilitär

Nyheter Miguel Guerrero arbetar till vardags på ledningsregementet i Enköping. Han är snart aktuell med boken "Krisberedskap för alla: en handbok för dig som inte är prepper".fredag 24/9 11:11