Varg. Foto: Mostphotos

Här följer vargen efter – trots hennes skrik

Här är filmen som fått länsstyrelsen att besluta om att Södertörnsvargen måste skrämmas bort. I Österhaninge följer vargen efter Louise Carlsson och hennes hund in på tomten. Inte förrän flera avvisande skrik från Lousie lämnar vargen tomten.

  • Publicerad 09:39, 28 sep 2017

Det var strax efter klockan 8 på onsdagsmorgonen som Louise Carlsson, 48, i Österhaninge var ute med sin hund längs Årsta Havsbadsvägen.

I området bor både Lousie och hennes syster. Vid det gamla paintball-torpet nära Österhaningevägen får Louise plötsligt syn på Södertörnsvargen 60 meter framför henne.

– Den sprang rakt ovanför vägen, i riktning mot min systers tomt några hundra meter bort. Min syster har hund med löplina, så jag vek ner ditåt men såg att hennes hund inte var ute i linan.

Fick fatta snabbt beslut

När Louise och hennes hund vände om, hamnade de strax öga mot öga med vargen.

– Den stod först bara och tittade och jag ville inte provocera den, men sen började den komma mot oss. Jag sprang fram till min systers bil, men den var låst.

Louise fick fatta nya snabba beslut.

– Vargen var som en katt på råttjakt. Den smög och hukade sig. Jag sprang runt på min systers baksida men vargen följde efter, den var nu bara tre fyra meter ifrån. Jag skrek på den flera gånger utan att den brydde sig, men till slut efter ett sista skrik gav den sig av. Den hade fullständigt ”mållåst” blick, säger Louise.

En liten del av förföljandet fick hon med på film.

– Förföljandet pågick i cirka fyra minuter, det var väldigt obehagligt, säger Louise.

Händelsen har nu också fått länsstyrelsen att besluta om skrämselåtgärder mot vargen.

 

 

– Det här är ju nära bebyggelse. Det är obehagligt att den inte reagerar det minsta på när jag skrek eller viftade. De säger att vargen bara visar detta beteende när man är ute med hundar. Men man är ju rädd att den blir aggressiv även mot oss hundägare, säger hon.

Louise tycker att åtgärder måste vidtas nu.

– Vi vågar ju varken gå ut med barnen eller hundarna om vargen beter sig såhär. Många här ute upplever situationen som väldigt obehaglig.